Podcast 32 – Klaar staan en koken voor mensen

by Your Journey

Op de bank met Madonna

Food for the soul

In deze aflevering ben ik in gesprek met Madonna. Madonna studeert Juridisch Social Work aan het HBO. Ik heb een leuk gesprek met haar over studeren, werken en liefde in het buitenland, een nieuwe taal leren en over koken met een intentie. Ga er maar weer goed voor zitten, of misschien luister je onderweg naar school of tijdens een andere activiteit? Waar je je ook bevindt, veel luisterplezier!

Wie is Madonna?

Madonna is 26 jaar oud en volgt de opleiding Sociaal Juridisch Dienstverlening aan de Leidse hogeschool. Hiervoor deed ze de studie internationaal accoutmanagement op het MBO, daar leerde ze de docent Joost Jong kennen. Toevallig en gelukkig mijn partner. Tijdens het gesprek van tevoren kwamen we achter een foto van zes jaar geleden. In de tussentijd is er mega veel veranderd. Madonna heeft haar MBO diploma gehaald en is aan het werk gegaan in Amsterdam. In die periode realiseerde ze dat ze door wilde studeren. Ze besloot haar droom te volgen en naar het buitenland te gaan. Dat werd België. Ze heeft een jaar lang in Antwerpen gestudeerd. Ondanks de verschillen heeft ze een heleboel leuke mensen ontmoet en een hele leuke tijd gehad.

Bootcamp

Toen we elkaar leerden kennen tijdens een bootcamp van Your Journey woonde Madonna voor het eerst op zichzelf. Samen met twee vriendinnen deelde ze een appartement. Ook in Spanje voelde ze zich erg thuis. Ze had een goede band met haar huisgenoten waardoor het een makkie werd om op zichzelf te wonen. Daarnaast hield ze ook nog eens van koken, dat deed ze dan ook graag voor haar vriendinnen.

Eten

Voeding komt vaak voorbij. De jeugd is daar tegenwoordig veel mee bezig. Madonna werd geboren in Nigeria. En daar is het de normaalste zaak van de wereld dat de kinderen op jonge leeftijd al meehelpen met de klusjes en dus ook koken. Ze at daar zo gezond en nam haar tips en tricks mee naar Spanje en Nederland. Ze merkte de verschillen erg. Madonna vertelt dat ze in haar tijd in Nigeria zelf de kippen moest slachten. Ze vertelt ook dat de kuikens en uiteindelijk kippen een goed leven hebben geleid voordat ze werden geslacht, daar zorgde ze voor. Madonna verduidelijkt ook dat ze alles van de kip consumeerde. Dus niet alleen de vleugel of de kippendij. Echt alles. Ze maken het maag van de kip schoon. Alles wat je niet consumeert verwerk je weer op een andere manier. Zo wordt er niks verspilt. De botjes kunnen bijvoorbeeld aan de honden worden gegeven en ga zo maar door.

Wennen

Madonna moest erg wennen aan het feit dat veel Nederlanders zoveel brood eten. Ze mistte de warme maaltijden die ze in Nigeria kreeg. Ook ik moest wennen aan de verschillen van Spanje en Nederland. Soms besef je weer even hoe Nederlands een broodje met pindakaas is. Madonna deelt graag uit, en staat altijd klaar voor andere. Er zijn zelfs vriendinnen die speciaal voor het lekkere eten langskomen. Toen ze voor het eerst naar een taalschool in Nederland ging leerde Madonna veel lieve en leuke mensen kennen. Deze mensen voelen nu als familie voor haar. Ook zij komen zo vaak mogelijk gezellig langs voor een lekkere maaltijd. Ze vindt het niet alleen leuk om te koken maar wordt er ook nog eens rustig van. Madonna vertelt dat ze het belangrijk vindt dat de gasten van het eten genieten. Ook vraagt ze naderhand feedback. Op die manier kan ze haar kookwijze en maaltijd verbeteren. Te zout, te veel of misschien wel te scherp; ze wilt alles weten.

Koken

Als haar vrienden langskomen om te eten blikken ze vaak terug op de goede tijden, maar kijken ook naar de toekomst. In de Corona tijd gaat dat natuurlijk anders. Madonna werkt tegenwoordig in een bejaardentehuis waar ze ook kookt. Dat vindt ze heel leuk om te doen. Daarnaast gaat ze vaak langs bij vrienden en familie waar ze ook weer samen koken en eten.

Van hot naar her

Nadat Madonna in Antwerpen is geweest is ze naar Duitsland verhuisd. Ze ontmoette eerder al een Duitse jongen en besloot Duitsland uit te stippelen. Dat was heel verschillend dan België. Ze twijfelde heel erg maar na de eerste paar dagen merkte ze al hoe erg ze genoot van het land en haar tijd daar. Madonna voelt zich na al die landen te hebben bezocht nog steeds het meeste thuis in Nederland. Nederland is heel gestructureerd in tegenstelling tot de andere landen. Madonna vindt dat we in Nederland heel erg verwend worden. We krijgen bijvoorbeeld veel ondersteuning ook de studenten en jongeren. Als Nederlander in het buitenland betrapte ze zichzelf erop dat ze vaker klaagde dan ze wilde.

Doelen

Toen ze 16 was stelde ze doelen voor zichzelf op. Ze benadrukt dat die doelen wel flexibel en haalbaar moeten zijn. Het is heel jammer als het niet lukt, maar ook menselijk. En het is jammer als je dan denkt dat je hebt gefaald, terwijl je eigenlijk de lat te hoog hebt gelegd voor jezelf. Op dat moment raak je jezelf kwijt en dat wil je niet.

In Duitsland ging Madonna samenwonen met haar vriend, dat stond ook niet op de planning en was dus ook geen doel. Haar vrienden en familie stonden compleet achter haar terwijl ze dat niet had verwacht. Stiekem hoopte ze dat iemand zou zeggen ‘nee ga niet.’ In Duitsland leerde ze de taal en haalde ze ook nog eens C1 niveau. Dat is niet zomaar iets, maar het hoogste niveau.

Nu

Tegenwoordig woont Madonna in Hillegom bij haar vader. Haar koffers zijn nog niet 100% uitgepakt, bekent ze. Ze geniet van naar school gaan en ons kikkerlandje. Ze baalde, net als ons allemaal, erg van de lockdown. De afstand tussen klasgenoten en vrienden werd groter. Door de afstand merkte Madonna dat ze een hele andere routine aan naam dan normaal. Ze sliep laat en stond ook laat op. Gelukkig heeft ze een baan in de zorg, waar ze kan blijven werken.

In het verzorgingshuis werken een paar jongeren voor wie het werken in de zorg op dit moment heftig is. Ook Madonna vindt dat soms lastig. Het fysieke contact is komen te vervallen, en dat is heel verdrietig. Voor de verzorgers maar ook bewoners. Dat stukje contact wordt heel erg gemist.

Mensen helpen

Madonna gaat dus ook naar school. De opleiding Sociaal Juridisch Dienstverlening aan de Leidse hogeschool om precies te zijn. Ze wilt graag mensen helpen en hun zorgen wegnemen. Ze praat over de verschillen van cultuur. In Nigeria is het heel gewoon om later te zorgen voor je ouders. In Nederland komt het vaak voor dat ze verhuizen naar een verzorgingstehuis of bejaardenhuis. Madonna wilt later voor haar ouders zorgen, gewoon thuis.

Madonna is een warm persoon die het liefst de hele dag voor iedereen klaar staat. Met haar kookkunsten en warme aanwezigheid gaat ze nog ver komen. Wat ze graag wil meegeven aan jullie? Wees niet te hard voor jezelf. Just go with the flow. Kijk wat op je pad komt, je hoeft niet alles gepland te hebben. Het leven is nou eenmaal het leven, dingen veranderen dagelijks. Je leeft voor jezelf, kies voor de dingen die je op dat moment wilt doen.

Benieuwd naar het hele verhaal van Madonna? Luister de podcast door hier te klikken! Veel luisterplezier!

Luister nu naar de podcast ‘Op de bank met Madonna’  

Laatste posts, Op de bank met, PODCAST , , , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *