Screenshot 2023-09-20 at 10.26.12

Podcasts luisteren om in slaap te komen

Dit klinkt misschien wel heel raar. Waarom zou je geluid om je heen willen hebben als je probeert te slapen? Nou, voor meerdere redenen!

Slaapprobleem

Persoonlijk heb ik al jaren problemen met in slaap vallen. Sommige avonden ben ik zo weg, andere avonden lig ik uren wakker, aan het denken, aan het draaien en zo hard mogelijk proberen in slaap te vallen. Dit werkt meestal averechtst.
Op dit soort momenten helpt het mij heel erg om; een podcast op te zetten, een beetje lavendelolie op mijn kussen en op mijn slaap te sprayen, lekker comfortabel te gaan liggen en mij te focussen op wat diegene zegt.

Elke avond als ik niet kan slapen luister ik naar een slaap podcast. Meestal doen ze eerst wat ademhalingsoefeningen (wat heel goed werkt) en gaan daarna over naar een verhaaltje. Ze zeggen altijd “the story is designed to slightly grasp your attention”. Het is dus niet erg als je, net zoals ik, merkt dat je tijdens het verhaal soms aan iets anders denkt. Dit is vaak ook waarom ik geen boeken kan lezen, omdat ik na een zin gelezen te hebben, helemaal vergeten ben wat ik nou daadwerkelijk gelezen heb. Het is een verhaaltje waar je onbewust mee bezig bent en waardoor je in slaap zult vallen.

Aan staan

Denken is vaak ook de reden dat je niet kan slapen. Je bent zo bezig in je hoofd met het feit dat je wilt slapen, wat je hebt meegemaakt of met wat er allemaal nog moet gebeuren, dat je lichaam niet uit kan gaan. Hierdoor kan je ook geen goede nachtrust krijgen, omdat je hersenen nog steeds ‘aan staan’.

Als je naar een podcast luistert, gaan je gedachten even ergens anders heen. Je bent onbewust bezig naar wat er gezegd wordt in de podcast. Dit kan je eigen gedachten overmeesteren. Ik adviseer de podcast niet te hard, maar ook niet te zacht te zetten. Ik zet het meestal iets over het midden. Hierdoor hoeft je brein niet hard te werken om het te horen, maar heb je ook geen last van te veel geluid om je heen, wat er ook weer voor kan zorgen dat je niet kan slapen!

Nog een laatste tip voor als je zelfs na de podcast niet in slaap valt. Schrijf alles op waar je aan denkt. Maak desnoods een to-do lijstje voor de volgende dag, zodat je daar in ieder geval niet meer over hoeft na te denken en het écht een probleem voor morgen wordt.

Zoek jij nog naar een podcast over onder andere mentaal welzijn? Neem eens een kijkje bij mijn Studiekeuze en Stress podcast op Spotify

Lees vergelijkbare blogs

Zelf keuzes maken

In deze bizarre tijden lijkt het soms alsof de wereld stilstaat. Deels is dat natuurlijk ook zo want er gaat van alles niet door. Uit eten, naar de sportschool, naar de bieb om te studeren… Alles wat we altijd zo

Lees meer >

Allergisch voor plannen

Plannen en organiseren. Een onmisbare vaardigheid, maar waarschijnlijk hetgeen waar ik (naast gluten en muggen) het meest allergisch voor ben! Als iemand mij vraagt een planning te maken, geeft mijn lichaam direct een alarmsignaal af waarbij mijn hart sneller gaat

Lees meer >

Impressed

Recent werd ik in één week tijd geconfronteerd met twee verhalen over jongeren die behoorlijk indruk op mij én mijn gezin maakten. Beide verhalen kenden helaas geen happy end. De hoofdrolspelers uit deze verhalen zagen beiden het leven niet meer

Lees meer >

Share this post

Laat een reactie achter

Winkelwagen
Scroll to Top

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief & ‘stay tuned’!