st (24)

Reizen is verslavend

Wanneer je er eenmaal mee begint, is de kans groot dat je nog eens terug wil om meer te zien of juist de andere kant op te vliegen. Is het de combinatie van adembenemende landschappen, traditionele dorpjes, de verschillende culturen en het verrukkelijke eten? Zijn het de vriendelijke mensen, de prachtige trekkings en de mogelijkheden voor avontuurlijke activiteiten? Wat het ook is, reizen raakt je. En hoe eerder je gaat, hoe meer tijd je hebt om nog zo vaak terug te keren als je wilt.

Ik heb mijn eerste grote reis gemaakt toen ik 17 jaar was. Alleen. De reden dat ik hiervoor gekozen heb is dat je zo je eigen weg kan inslaan en zelfstandig wordt. Wel raad ik je aan om goed voorbereid op pad te gaan en altijd een gids of begeleider in de buurt hebt. Mijn reis ging naar India en Nepal. Nepal heeft mij altijd al gefascineerd door haar kleurrijke omgeving en het boeddhistische geloof. Vanaf het eerste moment dat ik uit het vliegtuig stapte wist ik het zeker; reizen is wat ik wil doen. Er stond een local op mij te wachten en hij bracht mij naar het hotel in Kathmandu ( de hoofdstad van Nepal). Hier heb ik drie dagen gezeten om te wennen aan de warmte, drukte en armoede. Na drie dagen ben ik naar een dorpje gegaan genaamd Bungamati. Hier heb ik ruim 3 weken overnacht in een weeshuis. Dit weeshuis plus schooltje is opgezet na de heftige aardbeving van 2015. Ik heb geleerd dat je sterk in je schoenen moet staan wanneer je aan een reis begint. Houd er rekening mee dat de cultuur totaal verschillend is als dat jij gewend bent. Het is bijvoorbeeld normaal om een kind te slaan wanneer hij/zij onrustig of te aanwezig is in de klas. Wanneer dit gebeurd, hou dan altijd in je achterhoofd dat jij als individu hier niks aan kan veranderen. Dit is de Aziatische cultuur en zij weten dat ook niet beter. Door deze ervaringen krijg je alleen meer geluksmomentjes dat jij gezond en wel geboren bent in Nederland. Uiteraard kan je klagen over bijvoorbeeld het weer of de lange schooldagen maar in een ontwikkelingsland wordt je er daadwerkelijk mee geconfronteerd dat dit niet voor iedereen normaal is. Reizen maakt jou tot wie je bent. Je komt jezelf tegen, dit kan emotioneel worden maar dit kan zich ook uiten in iets heel moois. Tijdens je reis leer je andere mensen met normen en waarden waarderen. Je bouwt bijzondere vriendschappen op wat kan leiden tot iets heel moois. Tot de dag van vandaag heb ik wekelijks contact met de eigenaar van het weeshuis, zo blijf ik op de hoogte hoe het met de kinderen gaat. Veel mensen die beginnen aan een reis en met armoede geconfronteerd worden willen hier meteen iets aan veranderen. Ik zal je uit deze mooie droom halen, dit kan je niet waarmaken in je eentje. Geef ook nooit geld aan kinderen. Je kan beter in plaats van geld, producten geven waar zij iets aan hebben. Denk bijvoorbeeld aan kleding, schoenen, schoolartikelen en/of levensmiddelen.

Door mijn ervaring ben ik heel erg gaan waarderen wat ik allemaal heb en hoe gewoon het is om naar school, de winkel en naar huis te gaan. Ik merk aan mijzelf dat deze reis mij een indruk van de wereld heeft gegeven en het niet allemaal zo mooi is als op sociale media wordt weergeven. Het is goed om dit met je eigen ogen te zien en hier levenslessen uit te halen. Ga vooral reizen en kom erachter wie jij bent en wat jij voor een ander kan betekenen en zie met je eigen ogen hoe mooi de wereld is en wat het jou kan bieden in het leven.

Lees vergelijkbare blogs

Zelf keuzes maken

In deze bizarre tijden lijkt het soms alsof de wereld stilstaat. Deels is dat natuurlijk ook zo want er gaat van alles niet door. Uit eten, naar de sportschool, naar de bieb om te studeren… Alles wat we altijd zo

Lees meer >

Allergisch voor plannen

Plannen en organiseren. Een onmisbare vaardigheid, maar waarschijnlijk hetgeen waar ik (naast gluten en muggen) het meest allergisch voor ben! Als iemand mij vraagt een planning te maken, geeft mijn lichaam direct een alarmsignaal af waarbij mijn hart sneller gaat

Lees meer >

Impressed

Recent werd ik in één week tijd geconfronteerd met twee verhalen over jongeren die behoorlijk indruk op mij én mijn gezin maakten. Beide verhalen kenden helaas geen happy end. De hoofdrolspelers uit deze verhalen zagen beiden het leven niet meer

Lees meer >

Share this post

Laat een reactie achter

Winkelwagen
Scroll naar boven

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief & ‘stay tuned’!