st (51)

Allergisch voor plannen

Plannen en organiseren. Een onmisbare vaardigheid, maar waarschijnlijk hetgeen waar ik (naast gluten en muggen) het meest allergisch voor ben! Als iemand mij vraagt een planning te maken, geeft mijn lichaam direct een alarmsignaal af waarbij mijn hart sneller gaat kloppen, mijn haartjes recht overeind gaan staan en het stressgevoel begint…

Maar hoe kan dit?
Ik ben creatief, maar houd toch van duidelijkheid en kan me erg druk maken om de kleinste dingetjes. Staan mijn schoenen niet op de juiste plek waar ze horen te staan? Dan barst de bom! Mijn sleutels hebben eigen haakjes op mijn slaapkamer gekregen, mijn kleding hangt geordend op lengte van groot naar klein, mijn beddengoed trek ik elke ochtend recht en mijn sokken zijn alleen in paren aanwezig. Ben ik een sok kwijt, dan gaat de andere sok linea recta de prullenbak in!

Aardig georganiseerd zou je denken…

Toch is dit voor het plannen niet het geval. Na 21 jaar moet ik nog steeds écht leren plannen. De to do’s op papier zetten gaat nog wel… en als ik alles goed inzichtelijk krijg, kan ik mij zelfs een week aan de gemaakte planning houden. Toch gaat het daarna vaak mis. Op de een of andere manier kan ik niet omgaan met veranderingen in mijn schema. Komt er iets tussen, hoe klein dan ook? Dan kan ik mijn gemaakte planning wel weer op mijn buik schrijven. Hinderlijk!

Omdenken
Herken jij jezelf hierin? Dan kan ik je gelukkig ook iets positiefs meegeven. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de grootste onderzoekers, zich totaal niet aan planningen hielden. Denk maar eens aan Charles Darwin, James Watson en Edison. Deze geweldige onderzoekers, konden wel een nobelprijs binnenslepen, maar hebben zich nooit gericht op één enkel onderwerp of het volbrengen van specifieke taken. Al hun projecten liepen chaotisch door elkaar. Toch was dit voor hen iets goeds. Liep het ene onderzoek vast, dan sprongen ze weer over op de ander en weer terug. Niet slecht, want het heeft natuurlijk heel wat moois opgeleverd!

Eigen manier
Hiermee wil ik je natuurlijk niet aansporen het plannen helemaal los te laten, maar ik wil je wel laten weten dat er niks mis is met het ontbreken van deze (door de maatschappij benoemde) ‘zogenaamde’ onmisbare vaardigheid. Pak het aan zoals de bovengenoemde onderzoekers of ga op zoek naar iemand die jou inspireert! Schrijf al je taken op, hoe rommelig dan ook. Zo weet je alle taken altijd weer te vinden en raak je ook een deel van je stressgevoel kwijt omdat je alles altijd in een enkel boekje hebt verzameld.

Dit is een heel persoonlijke manier, dus je collega’s zullen het waarschijnlijk ook niet kunnen volgen, maar hierbij gaat het vooral om wat voor JOU werkt! Je collega’s hebben er uiteindelijk alleen maar baat bij dat jij je taken op deze manier wel zonder paniek kan volbrengen en de door jou gemaakte producten kan aanleveren.

Mijn advies
Plannen kan dus gelukkig ook op een geheel andere manier, zonder dat je een agenda vol moet schrijven met je taken, op specifieke dagen en tijden. Wat voor mij werkt is het bijhouden van een bullet journal. Dit is een creatieve manier van plannen.

Wat je hiervoor nodig hebt? Een schriftje, leuke pennen en je eigen creativiteit! Schrijf voor jezelf alles op wat je écht moet doen en wat je nog zou willen doen. Geef met (eigen toegewezen) symbolen aan wat voor jou prioriteit heeft en welke taken ook later zouden kunnen. Denk hierbij ook aan de verschillende mogelijkheden. Begin niet aan een lastige taak waarbij je enorm veel concentratie nodig hebt, in een omgeving waarbij je bij voorbaat al weet dat dit niet gaat lukken. Zo voorkom je frustraties en houd jij je werk leuk! Pak deze taak later op als je gevoel en de omgeving dit toelaat.

De taken waar je tegenop ziet zou je ook op een leuke en vrolijke manier kunnen versieren waardoor je bijna zin krijgt om deze taken uit te voeren. Schrijf er bijvoorbeeld motiverende quotes bij! Zorg er bij deze taken ook voor dat je een deadline stelt die voor jou ook echt haalbaar is. Plan dit niet in op specifieke dagen maar werk hier aan wanneer je gevoel dit ook toelaat.

Maak ook een lijstje in je ‘journal’ met het woordje ‘done’. Schrijf hier alle taken op die je volbracht hebt. Als je dan even twijfelt aan je eigen kunnen, of mocht je een keer een slechte dag hebben, kijk dan naar deze lijst en je zult zien dat je uiteindelijk ook heel veel dingen wél succesvol hebt volbracht. Houd het dus positief en wees lief voor jezelf!

Conclusie
Plannen is dus iets heel persoonlijk, de een heeft baat bij een agenda, en ordent alles op specifieke tijden en dagen en de ander behaalt het meeste resultaat bij een wat lossere taakverdeling. Probeer jezelf niet te veel te vergelijken met iemand die extreem goed is in plannen, want jij hebt weer andere kwaliteiten! Wees lief voor jezelf, want misschien ben jij wel degene met de volgende nobelprijs!
Je weet wat ze zeggen, Ongeordende mensen… zijn creatieve mensen!

Lees vergelijkbare blogs

Zelf keuzes maken

In deze bizarre tijden lijkt het soms alsof de wereld stilstaat. Deels is dat natuurlijk ook zo want er gaat van alles niet door. Uit eten, naar de sportschool, naar de bieb om te studeren… Alles wat we altijd zo

Lees meer >

Allergisch voor plannen

Plannen en organiseren. Een onmisbare vaardigheid, maar waarschijnlijk hetgeen waar ik (naast gluten en muggen) het meest allergisch voor ben! Als iemand mij vraagt een planning te maken, geeft mijn lichaam direct een alarmsignaal af waarbij mijn hart sneller gaat

Lees meer >

Impressed

Recent werd ik in één week tijd geconfronteerd met twee verhalen over jongeren die behoorlijk indruk op mij én mijn gezin maakten. Beide verhalen kenden helaas geen happy end. De hoofdrolspelers uit deze verhalen zagen beiden het leven niet meer

Lees meer >

Share this post

Laat een reactie achter

Winkelwagen
Scroll to Top

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief & ‘stay tuned’!