st (20)

Een nieuwe studiekeuze

Nadat ik mijn mavo-diploma behaald had op de wist ik niet wat voor mbo 4 opleiding ik wilde gaan doen… Ik had super veel rondgevraagd, advies gevraagd aan mijn ouders, ik ben op verschillende scholen gaan kijken naar wat de mogelijkheden waren en tot slot heb ik het internet afgezocht naar alle mbo-opleidingen die je maar kunt vinden.

Zoektocht
Na veel tijd verloren te hebben aan zoektochten moest ik echt een keuze maken, want ik kon geen tussenjaar nemen, omdat ik toen namelijk nog maar 16 jaar was en je tegenwoordig tot je 18e jaar leerplichtig bent. Ik wist dat ik van alle richtingen die je maar kon kiezen, het liefst een opleiding wilde gaan doen die te maken had met economie. Ik was tijdens de middelbare school namelijk al erg geïnteresseerd in dit vak.

Uiteindelijk koos ik voor de opleiding Retail Management op het mboRijnland. Ik koos specifiek voor deze opleiding, omdat het me in eerste instantie handig leek voor als ik later in een winkel zou gaan werken dat ik dan eventueel het managementteam kon versterken. Binnen 1 jaar realiseerde ik me al dat ik de opleiding best saai vond, er werd veel theorie gegeven wat heel gemakkelijk te leren was. Ik vond het dus geen uitdaging meer en zag steeds meer studenten deze opleiding verlaten.

Ik vond het heel lastig om hierdoor gefocust te blijven, maar ik heb niet opgegeven (waar ik nog steeds achteraf heel blij mee ben), omdat ik zo snel mogelijk van het mbo af wilde zijn om vervolgens door te stromen naar het hbo. Veel examens verder heb ik tijdens deze opleiding in het 3e en ook dus het laatste jaar, 3 maanden stagegelopen in het buitenland. Dit was echt een lichtpuntje van de hele opleiding!

Stage buitenland
Tijdens mijn stage in het buitenland heb ik ontdekt waar ik echt heel blij van word en dat is: reizen, talen, cultuur, zon, avontuur en nog veel meer. Ik wist hierdoor meteen dat ik echt een hbo-opleiding moest vinden waar al deze punten in zitten waar ik zo blij van word. Dit was niet heel moeilijk, ik ben op internet gaan kijken welke opleidingen bestaan in de richting toerisme en daar kwam de opleiding ‘Tourism Management’ uit. Ik dacht bij mezelf “Ein-de-lijk, ik ga een studie doen die ik echt leuk vind!”

Helaas heeft de opleiding maar 4 locaties in heel Nederland en dat is namelijk: Breda, Rotterdam, Diemen en Haarlem. Omdat ik in Den Haag woon, heb ik voor Rotterdam gekozen. Met een reistijd van maar liefst 1 uur en 15 minuten heb ik het er nog wel voor over. Ik zit nu een aantal weken op de opleiding en ik heb het tot nu toe erg naar m’n zin en ik denk ook dat ik helemaal op de goede plek zit.

Het is voor heel veel jongeren, net als mij dus, heel lastig om een goede studiekeuze te maken. Op een gegeven moment heb ik echt gedacht dat ik nooit iets zou kunnen vinden wat bij mij past en wist ik gewoon niet meer wat ik moest doen. Ik zat heel erg te twijfelen om eventueel een tussenjaar te nemen, maar vond dit eigenlijk geen optie omdat ik liever geen tijd wilde verspillen.

Wat heeft mij geholpen
Voor mij heeft het heel erg geholpen om goed rond te kijken naar verschillende studies en vervolgens de vraag te stellen van: “Wat wil ik eigenlijk bereiken met de studie? En waar liggen mijn interesses? Waar ben ik goed in en waar ben ik juist wat minder goed in?” Door jezelf zulke vragen te stellen kom je waarschijnlijk al in een bepaalde studierichting terecht. Weet je het nog helemaal niet of twijfel je? Dan zijn er altijd nog verschillende studiekeuzetesten online te vinden.

Er wordt door veel jongeren gezocht naar juiste opleiding. Mij heeft het bijvoorbeeld soms best wel veel stress gegeven, omdat sommige vrienden in hetzelfde schuitje zaten kon ik hen ook niet om advies vragen. Ook kwamen bij de studiekeuzetests best wel rare opleidingen en beroepen naar voren waar ik eigenlijk nog steeds niet heel veel aan heb gehad.

Mijn belangrijkste tips zijn dan ook: probeer op verschillende manieren erachter te komen wat jij leuk vindt, waar je goed in bent en wat je belangrijk vindt. Dit kan je bijvoorbeeld doen door op te schrijven welke vakken je leuk vindt, waar jij goed in bent en waar jij niet zo goed in bent en hoe jij het beste leert. Hier kan je over praten met vrienden, ouders en familie. Zij kunnen met je meedenken om dit meer helder te krijgen.

Advies
Zorg ervoor dat je alle informatie en ervaringen hebt opgedaan die nuttig voor jou zijn om een keuze te maken. Maar blijf niet te lang twijfelen. Het lucht op om een beslissing te nemen en uit te kijken naar de door jouw gekozen studie.

Ben je opzoek naar een nieuwe studie, dan wens ik je heel veel succes!

Lees vergelijkbare blogs

Zelf keuzes maken

In deze bizarre tijden lijkt het soms alsof de wereld stilstaat. Deels is dat natuurlijk ook zo want er gaat van alles niet door. Uit eten, naar de sportschool, naar de bieb om te studeren… Alles wat we altijd zo

Lees meer >

Allergisch voor plannen

Plannen en organiseren. Een onmisbare vaardigheid, maar waarschijnlijk hetgeen waar ik (naast gluten en muggen) het meest allergisch voor ben! Als iemand mij vraagt een planning te maken, geeft mijn lichaam direct een alarmsignaal af waarbij mijn hart sneller gaat

Lees meer >

Impressed

Recent werd ik in één week tijd geconfronteerd met twee verhalen over jongeren die behoorlijk indruk op mij én mijn gezin maakten. Beide verhalen kenden helaas geen happy end. De hoofdrolspelers uit deze verhalen zagen beiden het leven niet meer

Lees meer >

Share this post

Laat een reactie achter

Winkelwagen
Scroll to Top

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief & ‘stay tuned’!