st (2)

Maak chocolade van je loopbaan

“Dit is een stap waarmee je je loopbaan om zeep helpt”. Bijna letterlijk werd mij dit verteld toen ik met een recruiter om de tafel zat voor een oriënterend gesprek. Ik had net aangegeven dat ik serieus overwoog om het onderwijs in te gaan. Mijn primaire reactie was: “Als jij deze stap niet snapt, dan ben jij niet de juiste persoon om mij te bemiddelen”. Nu ik er zo bij stil staat was de opmerking eigenlijk schandalig, alsof een recruiter bepaalt wanneer een loopbaan goed of niet goed is. Iedereen bewandelt daarin zijn eigen weg en een loopbaan kan op vele manieren kronkelen naar succes.

Nauwgezet plan
Ik kijk en luister altijd met veel bewondering naar mensen die een heel nauwgezet plan hebben om via diverse type functies op een gewenste eindfunctie te komen. Prachtig als je je doel en de weg er naar toe zo helder op je netvlies hebt. Veel vaker heb ik in mijn werk in Human Resources en docent gesproken met mensen die echt geen idee hebben, of zich laten leiden door de kansen die zich voordoen. Ik hoor zelf bij de laatste groep en kan inmiddels terugkijken op een loopbaan van zo’n 25 jaar. Is die dan succesvol? Ach, wat is succes? Kun je dat meten? Moet je de mate van succes van een loopbaan alleen uitdrukken in geld? Of in verantwoordelijkheden? Of kan dat ook in andere eenheden?

“Zij heeft een belangrijke baan”. “Hij verdient echt heel veel geld”. “Hij reist de hele wereld over voor zijn werk”. Dat zijn gemiddeld genomen toch wel de meest gehoorde opmerkingen als het gaat om aan te geven of iemand succesvol is. Je hoort bijna nooit: “Zij helpt jaarlijks 500 mensen aan een baan”. “Hij heeft in 10 jaar tijd meer dan 500 studenten opgeleid tot kapper”. “Zij heeft in haar loopbaan ruim 2000 sollicitatiegesprekken afgenomen”.

Loopbaan

Wat is voor jou belangrijk in je loopbaan? Dat is eigenlijk de vraag die je jezelf mag stellen. Ik kwam er eigenlijk gaandeweg mijn werkzame leven achter dat ik mijn positieve energie wil inzetten ten gunste van anderen. Soms deed ik dat door het vinden van een tijdelijke baan voor iemand of door mensen weer te helpen lol in hun werk te vinden. Zelfs door te zingen heb ik mensen blij gemaakt en daar heb ik ook mijn brood mee kunnen verdienen. En dat had je mij op mijn zestiende echt niet hoeven vertellen hoor. Ik had je finaal uitgelachen!

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat het allerbelangrijkste in je loopbaan is dat je dingen doet waar je zelf blij van wordt. Dat je het gevoel hebt dat datgene wat je doet bijdraagt en dat je dat ook echt voelt. Op het moment dat jij je energie stopt in een baan waar je geen of onvoldoende energie van terugkrijgt, vraag je dan af of het klopt met wat je echt wilt. Als je het kunt zien als een tijdelijk station waarvandaan je in je droombaan kunt groeien, dan houd je dat wel vol, maar als je niet verder komt, dan ligt er wellicht een baan op je te wachten in een totaal andere branche.

Rijtje functies
Dit is het rijtje functies die ik tot nu toe gehad heb: intercedent-regiomanager in de (mode)detailhandel-HR manager in de detailhandel-HR Adviseur in de detailhandel- docent in het MBO onderwijs- zanger in Spanje – ondernemer in Spanje en Nederland.

Menig recruiter zal er geen chocola van kunnen maken. Zelf begrijp ik het prima en zie ook de rode draad. Had ik dit van te voren kunnen plannen? No way! Ben ik er blij mee? Hell yes!

Wil jij met mij sparren over jouw loopbaan? Stuur een bericht via het contactformulier en zet daar neer ‘Sparren met Joost!’, dan neem ik contact met je op.

Lees vergelijkbare blogs

Zelf keuzes maken

In deze bizarre tijden lijkt het soms alsof de wereld stilstaat. Deels is dat natuurlijk ook zo want er gaat van alles niet door. Uit eten, naar de sportschool, naar de bieb om te studeren… Alles wat we altijd zo

Lees meer >

Allergisch voor plannen

Plannen en organiseren. Een onmisbare vaardigheid, maar waarschijnlijk hetgeen waar ik (naast gluten en muggen) het meest allergisch voor ben! Als iemand mij vraagt een planning te maken, geeft mijn lichaam direct een alarmsignaal af waarbij mijn hart sneller gaat

Lees meer >

Impressed

Recent werd ik in één week tijd geconfronteerd met twee verhalen over jongeren die behoorlijk indruk op mij én mijn gezin maakten. Beide verhalen kenden helaas geen happy end. De hoofdrolspelers uit deze verhalen zagen beiden het leven niet meer

Lees meer >

Share this post

Laat een reactie achter

Winkelwagen
Scroll to Top

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief & ‘stay tuned’!