Screenshot 2023-09-19 at 11.17.14

Post-Erasmus Depression

Iedereen die weleens een Erasmus of buitenlandstage heeft gedaan kent het gevoel wel: de sterke heimwee naar jouw leuke Erasmus tijd, oftewel ‘post-Erasmus depression’. Bekend worden met dit fenomeen heeft leuke, maar ook minder leuke kanten. En ook voor mij is het niet onopgemerkt gebleven. 

Heimwee

In 2021 kreeg ik de kans om mijn minor abroad in Spanje te doen. Zonder verwachtingen en met veel zin begon ik aan dit avontuur. Al in de eerste maand ontstond er een leuke internationale vriendengroep die met de week groter en gezelliger werd. Dit eindigde in een vriendengroep voor het leven. We ondernamen veel leuke activiteiten zoals surfen en huisfeestjes organiseren. Omdat de groep een enorme mix was van verschillende culturen en persoonlijkheden heb ik veel geleerd. Simpel gezegd zou je tijdens je Erasmus veel van de universiteit of je stage moeten leren, maar naar mijn mening gaat het vaak tijdens deze periode om andere levenslessen. 

Na wekenlang opkijken tegen mijn moment van vertrek was het op 31 januari toch echt tijd voor mij om te gaan. Gelukkig vloog ik samen met een vriendin terug naar Nederland. Het grappige is dat we beide naast vrienden ook liefde hebben gevonden tijdens onze Erasmus 🙂 Het afscheid was daardoor nog meer beladen en we lieten de traantjes hevig vloeien…

Bijna de hele vliegreis keek ik foto’s en video’s van het afgelopen half jaar terug. Eenmaal geland, haalde mijn vader en zus mij op van het vliegveld en het moment dat ik de auto instapte barstte ik echt in tranen uit. Mijn vader had geen idee dat mijn heimwee naar de Erasmus “bubbel” mij zo zou raken. 

Dan kun je denken: je zou je toch juist blij moeten voelen om je vrienden en familie weer te zien en hen alle verhalen te vertellen over jouw ervaring? Toch kon ik alleen maar denken aan dat ik terug wilde naar de “bubbel” waar ik eigenlijk in leefde. 

Geen forever goodbye

Ik weet nog goed dat ik de eerste paar weken thuis zo saai vond. Alles voelde hetzelfde als toen ik vertrok naar Spanje. Alsof het leven in Nederland stil heeft gestaan. Of ben ikzelf gewoon veranderd in de tussentijd? Erg verwarrend.

Na een tijdje wennen moest ik er toch echt aan gaan geloven. School en werk begint weer en je pakt je routines weer op. Het is weer back to real-life. 

Uiteraard lagen de plannen een week na afscheid al klaar om een reünie te organiseren met de groep en is dit ook tot 3 keer toe al gebeurd in een half jaar! Dit blijkt maar weer dat het geen “forever goodbye” hoeft te zijn. 

Ondanks de nasleep geef ik je graag deze tip mee: als je de kans hebt om op Erasmus te gaan, alsjeblieft doe het!!

Lees vergelijkbare blogs

Zelf keuzes maken

In deze bizarre tijden lijkt het soms alsof de wereld stilstaat. Deels is dat natuurlijk ook zo want er gaat van alles niet door. Uit eten, naar de sportschool, naar de bieb om te studeren… Alles wat we altijd zo

Lees meer >

Allergisch voor plannen

Plannen en organiseren. Een onmisbare vaardigheid, maar waarschijnlijk hetgeen waar ik (naast gluten en muggen) het meest allergisch voor ben! Als iemand mij vraagt een planning te maken, geeft mijn lichaam direct een alarmsignaal af waarbij mijn hart sneller gaat

Lees meer >

Impressed

Recent werd ik in één week tijd geconfronteerd met twee verhalen over jongeren die behoorlijk indruk op mij én mijn gezin maakten. Beide verhalen kenden helaas geen happy end. De hoofdrolspelers uit deze verhalen zagen beiden het leven niet meer

Lees meer >

Share this post

Laat een reactie achter

Winkelwagen
Scroll to Top

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief & ‘stay tuned’!