3K7A9217-3

Waarom iedere student naar het buitenland zou moeten gaan

Afgelopen week ben ik op bezoek geweest bij mijn vrienden José en Féline uit Málaga, die ik vorig jaar tijdens mijn stage bij JongLeren.es heb leren kennen. Tijdens deze week heb ik zo veel mooie momenten meegemaakt en realiseer ik me hoe ontzettend dankbaar ik ben voor de mooie tijd die ik in Málaga heb gehad. Nu dat ik weer in het vliegtuig zit onderweg naar huis, heb ik het gevoel dat ik deze ervaring moet delen. 

Toen ik de eerste morgen wakker werd en José al de hond aan het uitlaten was, heb ik mijn schoenen aangedaan en ben ik eens rustig naar de Mercadona (supermarkt) gelopen. Onderweg kwam ik langs het parkje waar José de hond zou gaan uitlaten. Toen ik daar aankwam zag ik dat José op een bankje in het zonnetje zat, arm in arm met een oudere mevrouw. Samen zaten ze al een uur te genieten van de omgeving en te praten en te lachen over het leven. Zonder ook maar enig moment op de telefoon te kijken, was er aandacht voor elkaar en werden er ervaringen en meningen gedeeld.

Dit hele simpele mooie moment liet mij denken aan toen ik twee maanden geleden onderweg was met de bus naar school. Ik zat toen in een volle bus tussen 3 jonge studenten, die volgens hun gesprekken al jaren bevriend waren. Het viel mij op dat deze studenten veel moeite hadden met het voeren van een conversatie en zij hun gesprek voerden op basis van de herinneringen in hun sociale media archief. Naast dit voorbeeld zal denk ik iedereen wel merken dat mensen, en dan met name jongeren, tegenwoordig veel moeite hebben met in gezelschap zijn zonder enige digitale afleiding. Échte aandacht voor elkaar is tegenwoordig schaars.

Naast José en Féline, heb ik altijd contact gehouden met mijn andere vrienden en collega’s uit Málaga en was het ook goed om hen weer te zien. Naast het prachtige weer, de dagen aan het strand en het lekkere eten, heb ik de gelegenheid gehad om nog aan te sluiten bij een Málaga Business Bootcamp. Tijdens mijn stage vorig jaar hield ik mij voornamelijk bezig met Málaga Business Bootcamp en kreeg ik afgelopen week van mijn oude begeleiders Joost en Joyce de kans om een groepje studenten sturing en feedback te geven over het project waar zij momenteel mee bezig zijn.

Om terug te komen op de titel van deze bijdrage; ik had al deze fantastische ervaringen nooit gehad als ik niet uit mijn comfortzone zou zijn gegaan en naar het buitenland zou zijn vetrokken. Het is zo bijzonder en leerzaam om in een nieuwe omgeving terecht te komen waarin je weer vanaf 0 moet beginnen. Ik kan niet uitleggen hoe mooi het is om al deze mensen te leren kennen en samen herinneringen te maken in Spanje.

Spanje heeft mij geleerd dat je dankbaar moet zijn voor hetgeen wat je hebt, dat het ontzettend belangrijk is om tijd met elkaar door te brengen, dat het gewaardeerd wordt als je vriendelijk en behulpzaam bent, dat stressen alleen maar tegen je zal werken, dat je altijd moet genieten van het moment, dat het geven van complimenten van groot belang is en al helemaal dat er zo veel meer is in de wereld dan mijn leventje in Nederland. 

Probeer open te staan voor culturen met nieuwe normen en waarden, probeer nieuwe mensen te leren kennen van andere achtergronden, probeer nieuwe talen te leren spreken, probeer buiten je comfortzone nieuwe uitdagingen aan te gaan, maar probeer vooral de lessen die je tijdens deze ervaringen hebt geleerd met anderen te delen.

Lees vergelijkbare blogs

Zelf keuzes maken

In deze bizarre tijden lijkt het soms alsof de wereld stilstaat. Deels is dat natuurlijk ook zo want er gaat van alles niet door. Uit eten, naar de sportschool, naar de bieb om te studeren… Alles wat we altijd zo

Lees meer >

Allergisch voor plannen

Plannen en organiseren. Een onmisbare vaardigheid, maar waarschijnlijk hetgeen waar ik (naast gluten en muggen) het meest allergisch voor ben! Als iemand mij vraagt een planning te maken, geeft mijn lichaam direct een alarmsignaal af waarbij mijn hart sneller gaat

Lees meer >

Impressed

Recent werd ik in één week tijd geconfronteerd met twee verhalen over jongeren die behoorlijk indruk op mij én mijn gezin maakten. Beide verhalen kenden helaas geen happy end. De hoofdrolspelers uit deze verhalen zagen beiden het leven niet meer

Lees meer >

Share this post

Laat een reactie achter

Winkelwagen
Scroll to Top

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief & ‘stay tuned’!