Podcast 27 – Leer om je grenzen aan te geven en nee te zeggen

by Your Journey

Q&A nee zeggen

Hoe zeg je nee en blijf je bij je keuze?

In deze Q&A beantwoord ik samen met Jackie, mijn sidekick binnen Your Journey, de vraag van Max, een van onze luisteraars. Max wil graag weten hoe hij ‘nee’ moet zeggen tegen zijn vrienden. Herken je dit ook? Vind jij het lastig om je grenzen aan te geven? En/of heb je last van groepsdruk? Vind je nee zeggen sowieso lastig? In deze podcast geven Jackie en ik jou goede en verrassende tips! Lees of luister dus snel verder…

Wat wil je?

Je moet eerst voor jezelf heel goed weten hoe graag je iets liever wel of niet wilt. Denk bijvoorbeeld aan een examen waarvoor je een goed cijfer voor wilt halen. Je hebt dan de keuze: je vrienden te zien die je hebben gevraagd om af te spreken of te gaan leren voor je examen. Wil jij heel leren om vervolgens je examen te kunnen halen? Blijf dan bij je ‘nee’. Dit kan ook bijvoorbeeld als je vrienden vragen om met je samen ergens wat te gaan drinken en je geen geld hebt. Wat doe je dan? Zeg je dan eerlijk dat je het niet zo breed hebt op het moment? Of zeg je dan dat je niet kan en geen zin hebt? Weet dus goed wat jij wilt, jij weet zelf wat het beste voor jou is. Als je dus ‘nee’ wilt zeggen, doe dat dan!

Nee is nee

Ook ben ik van mening dat je geen uitleg over je ‘nee’ hoeft te geven, we zijn geneigd om; “nee, want/omdat” te zeggen. We willen ons zelf verklaren, maar dit hoeft helemaal niet. Zet een punt achter de ‘nee’, en je antwoord is even goed. Wel kan dit natuurlijk bruut overkomen, daarom is het een tip/truckje om bijvoorbeeld tijd te kopen. Dan kan je bijvoorbeeld zeggen: “Ik denk er nog even over na”. Je kan dan later de vraag beantwoorden met je ‘nee’, zo hoef je niet te liegen en leer je alsnog ‘nee’ te zeggen. Op het moment dat je dit vaker geoefend hebt, kan je op een gegeven moment gelijk ‘nee’ zeggen. Een andere goede tip/trucje is: “Ik heb een afspraak met mezelf”. Dit klinkt misschien raar, maar dit is wel waar!

Kiezen voor jezelf

Jackie vindt dat als je geen ‘nee’ tegen je vrienden kan zeggen en ze je ‘dwangmatig’ toch overhalen om wat voor reden dan ook, je goed moet nadenken hoe goed die vrienden dan zijn. Echte goede vrienden respecteren wat jij wilt en laten jou jezelf zijn en dus gewoon keihard ‘nee’ kunnen zeggen. Ook is het belangrijk dat jij je realiseert dat de keuze die je maakt waarschijnlijk persoonlijk wordt gemaakt/genomen door je vriend of vriendin, het voelt dan dus eigenlijk alsof je ‘nee’ tegen diegene zegt in plaats van de keuze zelf. Weet dat dit niet zo is. Zorg goed voor jezelf en weet wat jij wilt, ook al kan dit inderdaad af en toe lastig zijn en bruut overkomen.

Hopelijk heb jij wat gehad aan deze uitleg en tips, ga er zelf eens mee aan de slag en wie weet helpt het jou! Luister de hele podcast op Spotify – Your Journey ‘Q&A nee zeggen’.

Luister nu naar de podcast ‘Q&A nee zeggen’  

Laatste posts, PODCAST , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *