Journalistiek studeren?

by Your Journey

Haters gonna hate

Als een laatste jaar student op het MBO gaat ook niet alles altijd over rozen, van de bus missen naar school tot een slecht cijfer halen. Maar dan misschien ook nog het grootste struikelblok: Wat ga ik hierna studeren?!

Testen

Er wordt natuurlijk altijd gezegd: ‘Je moet lekker doen wat je leuk vindt!’, maar er bestaan helaas geen baan waar ik onbeperkt kleren mag kopen of eten mag proeven. Gelukkig heb ik al een paar jaar een studie voor ogen, namelijk Journalistiek. Ik zie mezelf al staan, voor de camera, het liefste een programma presenteren op BNNVARA of NOS. Of wil ik toch liever achter de camera staan, en beslissen wat er nou precies in zo’n programma wordt uitgezonden? Na maandenlang twijfelen en tientallen studiekeuze testen, was ik eruit. Ik ga Journalistiek doen.

Helaas ben ik niet de enige die er zo over denkt, elk jaar schrijven er rond de 500/600 medestudenten zich in om de volgende Matthijs van Nieuwkerk, Eva Jinek of Diana Matroos te worden. Helaas is er maar plek voor 350 studenten, dus je raad het al: een numerus-fixus. Voor degene die niet weten wat een numerus-fixus precies is, het betekend dat er maar een maximaal aantal studenten wordt toegelaten tot de daadwerkelijke studie.

Bij Journalistiek wordt er via een toets bepaald of je geschikt bent voor de opleiding. Ik heb voor m’n gevoel de perfecte opleiding gevonden. Toen ik mijn omgeving vertelde over mijn beslissing kreeg ik vooral positieve reacties: ‘Dat vind ik echt passen bij jou’ of ‘Super cool! Wat wil je ermee doen?’. Maar af en toe ook reacties zoals: ‘Weet je het zeker?’ of ‘Ik zou als ik jou was een opleiding kiezen met meer baanzekerheid’. Maar ach, haters gonna hate.

The big day

En toen was het aangebroken: de dag van de decentrale selectie toets. Ik zat al de hele ochtend onrustig op m’n bed, ik kon amper de zenuwen in controle houden! Tututuuuu tu tu…. *je wordt gebeld door Silvia HU*, het is zover! Kennis over synoniemen, spelling en analogieën werden gevraagd en verschillende leestesten.

Ik weet nog goed dat ik een soort van black out kreeg, toen er een vraag werdt gesteld over de leraren staking: ‘Actiegroep PO in actie kwam op voor de rechten voor leraren tijdens de leraren staking, welke andere organisatie deed dit ook’. Jongens, ik volg het nieuws wel maar al schiet je me dood. Dit is overigens ook de enige vraag die me echt bij gebleven is aangezien het voor mij een soort wake-up call from death was. En toen was de toets over, ik kon er niks meer aan veranderen en ik had alles eruit gehaald wat erin zat. Dus nu was het vooral wachten….

Het is zover, de uitslag, de dag ervoor zat ik volop met de zenuwen te wachten tot het zondag was. Ik werd vandaag wakker om 7 uur en toen wist ik het: Als ik nu op m’n e-mail kijk weet ik of ik niet of wel was aangenomen. Ik opende de app en zag een mailtje van Studielink, half te shaken en nog steeds nogal in een roes lees ik het mailtje:

‘Beste Tim…. je bent geselecteerd voor de opleiding Journalistiek!’

Mijn naam is Tim Matthijsen. Ik ben geboren in Haarlem maar woon momenteel in Londen. Ik ben 18 jaar oud en toekomstig Journalistiek student, ik deel graag mijn leven met anderen via blogjes en vlogs! Ik ben in mijn vrije tijd graag aan het fotograferen of aan het shoppen!

Lees meer van mijn blogs op www.timmatthijsen.nl

BLOG, Laatste posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *