Podcast 60 – Over hoe je op jonge leeftijd een vaste baan spannend houdt

by Your Journey

Op de Bank met Jackie Stor

In deze aflevering zit ik op de bank met Jackie Stor, die alweer jaren mijn steun en toeverlaat binnen mijn bedrijf. Jackie was 18 jaar toen ze voor mij begon te werken. Inmiddels alweer 6 jaar aangesloten dus! Een prachtige mijlpaal waar we bij willen stilstaan door samen deze podcast aflevering op te nemen. Jackie en ik gaan in gesprek over haar werk jubileum en blikken samen terug op haar studie, de verrassende keuzes die ze heeft gemaakt en we praten over het belang van eerlijke communicatie. We reflecteren op de cultuurverschillen waar we allebei tegenaan lopen in Spanje, de uitdagingen van het spreken van meerdere talen en het gaan voor je dromen, ongeacht je leeftijd. Jackie heeft een mooie boekentip voor je en geeft aan het eind van ons gesprek nog een korte motivational speech. Bereid je voor op een heerlijk direct mens die nooit is uitgeleerd en anderen stimuleert het beste uit zichzelf te halen.

Throwback time

Ik ben mega dankbaar voor al die tijd dat Jackie al bij ons aangesloten is! Tegenwoordig is het helemaal niet meer zo normaal om zo lang ergens te werken, dus ik ga met Jackie terug in de tijd… Zes jaar geleden begon Jackie met werken voor ons, in Nederland. Ze vertelt dat ze altijd benoemt dat ze al zo lang in Spanje woont, maar nooit dat ze al zo lang met ons werkt. Het is zo natuurlijk gegroeid, maar zo bijzonder. Jackie begon met social media, 2 uur per week vanuit Nederland voor ons te werken. Naast haar horecabaantje was dit ideaal: eerst de post laten checken en dan inplannen. Het was de eerste echte ervaring die Jackie opdeed wat voelde als een soort van kantoorbaan, ook al was dit al virtueel omdat Joost en ik al in Spanje woonden. Hierna is ze haar stage bij ons gaan doen, 4 maanden lang in Málaga. Hier heeft ze het hele proces mee gekregen en was ze eigenlijk de eerste die er fulltime bij kwam, omdat ik toen nog alles in mijn eentje deed. Elk jaar heeft een ander thema en elk jaar heb je een ander soort takenpakket. Door corona al helemaal omdat alles online is: het ene jaar zijn er veel projecten een ander jaar heel veel stages of coaching.

6 jaar? Hoe dan?

Het is volgens Jackie belangrijk om je werk leuk te vinden. Ook al is het elk jaar anders, het is fijn als je het leuk vind en een goed team hebt met fijne collega’s. Vertrouwen is ook belangrijk en Jackie heeft door de jaren heen een persoonlijke relatie met ons opgebouwd waardoor er een fijne dynamiek is. Er is ook veel afwisseling: soms werken vanuit huis, in de woonkamer of in een ander land. Jackie is altijd op zoek naar een klein beetje verandering om het werk leuk te houden. Ze is natuurlijk begonnen als stagiaire en nu al een hele tijd fulltime in dienst. De social media heeft ze ondertussen uit handen gegeven en ze is nu veel bezig met de websites en communicatie met studenten en bedrijven. Ze houdt van dingen onderzoeken en uitvogelen. Regelmatig werken we op afstand, en virtueel werken kan ook gewoon. Zo hebben Joost en ik een maand gereisd naar Argentinië, New York en Miami en zat Jackie op kantoor om het woord staande te houden. Het was de eerste keer maar dit werkte goed, en heeft natuurlijk alles te maken met vertrouwen.  

Spaanse taal

De laatste stage dag vroeg ik aan Jackie wat haar doel voor het komend jaar was. Mei 2016 zei ze; “Ik spreek aan het eind van het jaar beter Spaans dan jou.” En toen woonde ik al 8 jaar in Spanje! Toen Jackie bij mij begon sprak ze geen Spaans, maar haar doel zette zich voort en ze wilde dat niemand kon horen dat ze buitenlands was, dat is nog steeds niet zo want ze kan de R niet uitspreken. Regelmatig krijgt Jackie de vraag waar ze vandaan komt en nog nooit iemand heeft geraden dat ze uit Nederland komt. Meestal wordt er gegokt op Argentinië, Mexico, Venezuela of Frankrijk. Het doel om de taal te spreken heeft Jackie gehaald, en doelen stellen zijn wij blijven doen. Als tip geef ik mee om zo jong mogelijk te beginnen met het leren van een nieuwe taal, puur omdat het dan veel makkelijker gaat. Wat Jackie ook heeft gerealiseerd, is dat als je in een andere taal gaat leven en werken, je moedertaal daaronder gaat lijden. Hello Spanish, goodbye Dutch! Ook dat moet je dus blijven onderhouden, wil je beide talen perfect kunnen spreken. 

Studiekeuze

Jackie heeft HAVO gedaan met een sportklas omdat ze sporten ook erg interessant vond. Ze is uiteindelijk teruggegaan naar VMBO-T. Dit was eigenlijk veel te makkelijk, maar naast school wilde ze ook nog met vrienden kunnen afspreken en sporten. Ze wilde zo graag haar HAVO diploma halen, maar na een half jaar wist ze al dat dat hem niet meer ging worden. Het is niks voor Jackie om thuis te gaan blokken, puur omdat ze het niet leuk vindt en er geen concentratie voor heeft. En ja, waarom zou ze dit gaan doen als ze er geen plezier uithaalt? Zelf zegt ze; “Mijn familie heeft ook niet de hoogste diploma’s en die hebben het allemaal best ver geschopt.” Mooi voorbeeld, want de meeste jongeren willen zich juist bewijzen voor hun familie. De HAVO heeft Jackie dus uiteindelijk niet gehaald en dus ging ze zich oriënteren op een MBO opleiding op het NOVA college in Haarlem. Ze had een aantal opleidingen waar ze uit kon kiezen, waaronder administratief directeur: regelen en plannen dus. Ze kwam binnen en zag alleen maar computers, keek haar moeder aan en zei: “Als ik dit nog drie jaar lang moet gaan doen… dit wordt hem niet.” Toen kwam ze op de open dag bij junior account manager IVS, waar net een presentatie begon, Ze vertelden over naar het buitenland gaan: het leukste aspect van de opleiding. Ze keek haar moeder aan en wist, dit wil ik. 

Naar het buitenland

Tijdens haar opleiding mocht Jackie voor een maand naar Málaga, voor een schoolproject. Ze had nog geen idee waar Málaga lag, ergens in de zon en in Spanje, maar toen ze aankwam was ze op slag verliefd op de stad. Ze was met een groep studenten en ze hadden het super naar hun zin: in de ochtend Spaanse les, en in de middag een soort van stage. Ze beschrijft het als de perfecte combinatie met super veel vrije tijd, want de dag duurt veel langer in Spanje. Málaga is een stad die niet slaapt en elke avond is er wel iets te doen. Een maand is Jackie hier gebleven. Toen ze terugkwam in Nederland mocht ze bijna alweer terug naar Spanje, en was ze coach van de groep. Ze vond het steeds leuker worden en wilde eigenlijk niet meer weg. Ze ging terug naar Zandvoort, heeft haar opleiding afgerond, en toen keihard gewerkt om uiteindelijk haar spullen te pakken en naar Spanje te vertrekken. Jackie had van kleins af aan al het doel om in het buitenland te wonen: dan weer op Curaçao en dan in Chicago, haar gedachten gingen altijd alle kanten op. Maar Nederland? Dat nooit.

Droom

Misschien als je dit leest, verwonder je je wel over hoe ‘perfect’ dit verhaal lijkt. Misschien heb je ook wel een soortgelijke droom om naar het buitenland te gaan of juist iets heel ander. Hoe pak je zo’n droom nou aan? Bij Jackie is dit vrij natuurlijk gelopen, maar ze heeft er ook haar best voor gedaan en hard voor gewerkt. Ik vraag me af wat voor tips Jackie zou geven. Ze vertelt me dat je je opleiding gewoon moet afronden, als je deze leuk vindt. Daarnaast geeft ze aan dat het belangrijk is om te kijken naar het financiële plaatje: eerst werken voor een buffer en daarna pas naar het buitenland vertrekken. Kennis opdoen is ook heel belangrijk, en via LinkedIn of Facebook kan je veel mensen vinden die willen reizen of aan het reizen zijn. Het is een droomleven, maar niet allemaal een droom. Jackie vertelt dat er in Málaga in de winter soms geen water of stroom is, en de huizen erg slecht geïsoleerd zijn en het af en toe dus super koud is. Het zonnetje daarentegen, maakt wel alles goed. 

Jackie’s toekomstdroom is om nog een paar maanden naar het buitenland te gaan, veel te reizen en van de wereld te zien en zich te verdiepen in andere culturen. Nieuwe kennis, nieuwe mensen, andere culturen en belangrijk: extra waarderen wat je hebt.

Boekentip

Toevallig hadden Jackie en ik het de ochtend voor dit gesprek erover, het boek Ichigo Ichie, een super mooi boek over de japanse levensstijl. Het concentreert zich vooral op het moment dat je nu hebt want dat heb je maar één keer. Je moet er het beste van maken en er alles uithalen wat kan. 

Jackie’s laatste tip: Stel dat jij als lezer naar het buitenland wilt, dan moedigt ze je zeker aan om dat te doen. Nu in deze periode vooral niet corona je laten tegenhouden, want wat je in Nederland hebt, heb je ook in alle landen. Als je de kans krijgt, doe het! Op het moment dat iets niet gaat zoals je wilt dat het gaat, dan is het geen mislukking: je hebt het gedaan, en misschien kom je weer tot hele andere inzichten. 

Laatste posts, Op de bank met, PODCAST , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *