Podcast 25 – Je eigen keuze maken en daarbij blijven

by Your Journey

Het maken van je eigen keuze

Je hoeft niet altijd te doen wat andere van je verwachten of je vertellen

Het is niet altijd makkelijk om een keuze te maken ten aanzien van je studie. Wat vind je leuk? Wat wil je later? Hoe weet je dat nu al? Als je dat allemaal hebt bedacht, loop je vaak nog tegen andere problemen aan. Wat vinden de mensen om je heen van deze keuze? Zijn ze het niet met je eens? Ik leg je in de podcast ‘Het maken van je eigen keuze’ uit waarom het zo belangrijk is om je eigen keuze te maken en daar bij te blijven.

De juiste

Als je een keuze maakt en je weet zeker dat dit de juiste keuze is, stap er dan niet van af! Het is jouw keuze en daar heb je recht op. Het is niet altijd makkelijk om achter je eigen keuze te gaan staan. Ook ik heb dit meegemaakt. Toen ik aan mijn omgeving vertelde dat ik, samen met mijn gezin, naar Spanje ging verhuizen kwamen daar veel verschillende reacties op. De meeste mensen waren positief, maar er waren ook veel mensen bezorgd. Ik werd overspoeld met vragen. “Is het wel verstandig?” “Ga je je familie niet missen?”. Dat is begrijpelijk en waarschijnlijk goed bedoelt. Je hebt er alleen niet heel veel aan.

Meningen

Doordat ik een keuze maakte die niet voor de hand lag gingen veel mensen nadenken of zij deze keuze niet zouden willen of durven maken. Het lijkt misschien soms of iemand mega sterk in zijn of haar schoenen staat, maar ook ik was nog nooit in Spanje geweest. Voor mij was het ook allemaal nieuw. Gelukkig heb ik doorgezet en vooral niet om laten praten. Deze keuze hebben mijn partner en ik samen gemaakt, voor onszelf, zodat we later geen spijt zou krijgen.

Hetgeen wat ik hiermee wil duidelijk maken is dat je keuzes mag maken die tegen de stroom ingaan. Je hoeft niet altijd te doen wat andere van je verwachten of je vertellen.

Praat erover

Als je hardop je keuze uitspreekt wordt het werkelijkheid. Meningen van anderen zijn er altijd, en die zullen er ook altijd blijven. Kijk dan ook niet gek op als er van alle kanten aan je getrokken wordt. De keuzes die jij maakt hebben daarnaast ook vaak impact op hun levens. Daar kan je niet omheen. Ze mogen van alles vinden, het is alleen aan jou om je daardoor te laten beïnvloeden of niet. Laat de keuze die je wilt gaan maken goed op jezelf inwerken voordat je ‘m de wereld inslingert. Wacht tot jij je zeker genoeg voelt om de kritische vragen van andere te weerstaan en te beantwoorden. Deel je keuze met de mensen waarvan je weet dat ze achter je staan en je supporten. Vanuit daar kan je de cirkel groter maken totdat het je niet meer uitmaakt wie er ook maar wat van vindt.

Relativeer

Ook belangrijk: relativeer. Je kunt namelijk altijd opnieuw kiezen. De keuze die je maakt is niet voor de rest van je leven, je hebt zelf de touwtjes in handen. Misschien zeggen de mensen om je heen wel dat deze keuze je leven gaat bepalen. Geloof alleen in jezelf. Alles kan veranderen. Je kan gaan en staan waar je wilt en op elk moment van je leven alles omgooien. Van carrière naar woonplaats; jij hebt het heft in handen. Kies wat voor jou op dit moment de juiste keuze is en ga daarvoor.

Stick by your choice and shine!

Wil je de hele podcast luisteren? Dat kan! Check op Spotify – Your Journey ‘Het maken van je eigen keuze’ voor het hele verhaal.

Luister nu naar de podcast ‘Het maken van je eigen keuze’  

Laatste posts, PODCAST , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *