Podcast 5 – Het maken van een plan van aanpak

by Your Journey

Het maken van een plan van aanpak

In zeven simpele stappen wordt jouw plan werkelijkheid

In zeven simpele stappen wordt jouw plan werkelijkheid
Tijd voor actie! Maar hoe doe je dit? Het opstellen van een plan zelf is relatief makkelijk, maar de echte uitdaging zit in daadwerkelijk het uitvoeren hiervan. In deze podcast leg ik uit hoe je een actieplan opstelt en maken we in zeven stappen jouw plan werkelijkheid.

Hoe heet je plan?

Het is heel interessant en leuk om je plan een aantrekkelijke naam te geven. Maar waarom zou je dit doen? Op het moment dat jij je plan een naam gaat geven en het een titel heeft waar jij blij van wordt, inspireert je dat om met je plan bezig te blijven.

Verdeel je plan in kleine stappen

Maak de tussenstappen behapbaar zodat je bij het behalen van zo’n tussenstap een goed gevoel krijgt. Ik vind het altijd fijn om lijstjes af te strepen. Voel zelf maar even aan wat fijner voor jou is, misschien wil bijvoorbeeld schrijven in een bullet journal of een andere tool gebruiken om jezelf aan de gang te houden.

Wat ga je precies doen?

Wat ga je allemaal doen om je doel te behalen? Welke acties dragen daaraan bij? Schrijf alles op wat in je opkomt. Denk echt aan de kleinste stapjes, hak het dus in stukjes waardoor het beter te doen is.

Wanneer?

Op welke datum (wees hier heel specifiek in) wil jij je doel uiterlijk behaald hebben?

Wat wil je bereikt hebben?

Wat is je einddoel? Kies hiervoor een SMART doel. (De uitleg vind je hiervoor in de blog/podcast “Het stellen van doelen en dankbaarheid”)

Hoe weet je dat jij je doel bereikt hebt?

Wat zie, hoor of voel je denkt aan het feit dat jij je doelt hebt behaalt? Omschrijf dit zo gedetailleerd mogelijk.

Met wie?

Wie gaat of kan jou helpen bij jouw plan? Wie kun je om hulp vragen?

Hoe zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft om je doel te behalen? Je begint vaak vol enthousiasme, maar voor je het weet ligt je stappenplan (dat je zo mooi hebt opgesteld) onder een stapel kleding, huiswerk of er komen allerlei andere “belangrijke” dingen tussendoor.

Hierdoor ligt dat doel verder weg dan ooit. Ik ben van mening dat wij ons zelf af laten lijden. Het goede nieuws is dat jij zelf aan het roer staat.

Je kunt zelf kiezen of je je af laat lijden. Dat kan misschien voor jou op dit moment heel anders voelen. Want jij kan er toch niks aan doen dat je de hele dag berichtjes krijgt via WhatsApp, Instagram of welk kanaal dan ook. Of dat je druk bent met je huiswerk of je de hond moet uitlaten, ga zo maar door. Sorry to break the news! Hier kun zeker wel iets aan doen.

Het is aan jou om je grenzen aan te geven en die ook te bewaken. Het is tenslotte jouw leven, je mag doen wat jij wilt. Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Als je dit niet voor jezelf doet, kan je dit ook niet voor een ander.

De verantwoordelijkheid ligt dus echt bij jou, of je het leuk vindt of niet. Een ander verander je niet, maar jouw eigen gedrag kun je wel degelijk veranderen. Daar is wel moed voor nodig.

Wat kan jou daarbij gaan helpen?

  • Zoek steun; zoek iemand waarmee je dit kunt doen in je omgeving. Je kunt elkaar steunen en motiveren ook al heeft die ander misschien niet hetzelfde doel.
  • Zorg voor reminders; het is belangrijk om stappen te blijven zetten en om eraan herinnerd te worden. Zo dwing je jezelf om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Zorg dat jij je plan of doel elke dag ziet. Hang het ergens op een plek waar je veel komt.
  • Have fun; aan jezelf en je doelen werken mag leuk zijn.
  • Deel je doel met mij; stuur mij een mail via het contactformulier

Hopelijk heb jij wat gehad aan deze uitleg en stappen! Ga eraan werken en probeer het eens uit. Ben je benieuwd naar de hele podcast? Luister dan ‘Het maken van een plan van aanpak‘ via Spotify – Your Journey

Luister nu naar de podcast ‘Het maken van een plan van aanpak’  

Laatste posts, PODCAST , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *