Podcast 79 – Over jezelf op nummer 1 zetten

by Your Journey

Op de bank met Tim Matthijsen

In deze aflevering zit Joyce virtueel op de bank met Tim Matthijsen, producer en redacteur bij radio1 en 3FM.

Tim en Joyce gaan in gesprek over zijn studiekeuze en hij neemt ons mee op de reis die hij aflegt sinds hij zich aan durfde te melden voor de BNNVara Academy in Hilversum. Hij vertelt waarom het zo belangrijk is om jezelf op nummer 1 te zetten en hij geeft tips hoe je dit doet, ook al voelt het soms ongemakkelijk. 

Laat je in deze podcast blog inspireren door een bevlogen verbinder die gelooft in de kracht van beweging, en vrijheid als de belangrijkste kernwaarde ziet.

Tim’s studiekeuze

Op de middelbare school had Tim nog geen idee wat hij wilde doen. Hij ging van de Havo naar het VMBO en nadat hij zijn diploma had gehaald ging hij een Engelstalige Marketing & Sales opleiding doen. Hij dacht namelijk dat hij gelukkig zou worden van veel geld verdienen. Maar toen hij stage moest lopen op een kantoor kwam hij erachter dat het niks voor hem was, desondanks heeft hij doorgezet en de opleiding afgerond. Vervolgens is hij naar allerlei open dagen gegaan en al snel wist hij dat hij de Media in wilde. Hij vond het namelijk altijd al leuk om naar de radio te luisteren, TV te kijken en om zelf met beeld te werken. Dus hij is Journalistiek gaan studeren en na 1 week wist hij het zeker, dit was zijn opleiding. 

Hulp vragen

Tim zijn studiekeuze ging dus niet zonder enige hobbels op de weg. En wat voor hem daarbij belangrijk was, dat je durft toe te geven dat je het niet weet en daar hulp bij durft te vragen. Gedurende zijn studiekeuze heeft hij veel hulp gehad van onder andere zijn docent, maar vooral van zijn familie. Zij gingen met hem mee naar open dagen en dachten mee over welke dingen hij wel en niet leuk vond. Hun bevestiging dat journalistiek echt goed bij hem past, maakte daarom ook voor hem nog duidelijker dat hij een goede keuze had gemaakt. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je familie je keuze in twijfel trekt. Zo vroeg Tim zijn vader zich even af of er wel genoeg banen waren binnen de journalistiek. Uiteindelijk was dat gelukkig niet het belangrijkste voor hem en omdat hij tijdens de open dag had gezien dat Tim er gelukkig van werd stond hij toch 100% achter zijn keuze.

Werk

Tijdens zijn opleiding kreeg hij video, audio en tekst. Al meteen wist hij dat tekst niet bij hem paste, dus voor hem bleven video en audio over. Hij heeft uiteindelijk voor audio gekozen, omdat hij het heel mooi vindt dat mensen zelf een beeld vormen bij zijn audio. Zo kwam hij uit bij de radio en hij besloot daar helemaal voor te gaan. Zijn weg om ook echt bij de radio te starten, begon meteen in zijn 2e jaar van Journalistiek. Hij heeft toen namelijk een opdracht gedaan waarbij hij bekende mensen moest interviewen, waardoor hij meteen kon vragen aan de mensen in de radio hoe ze daar terecht zijn gekomen. Hij kreeg hierbij vooral als tip om te beginnen bij een lokale omroep en om alle kansen te pakken die hij kon. Dus toen hij hoorde dat de inschrijvingen geopend waren voor de BNN Academy, besloot hij de dag voor de deadline zich in te schrijven, ondanks allerlei onzekere gedachtes die door zijn hoofd spookten. En gelukkig maar dat hij die sprong in het diepe durfde te nemen, want hij kwam door alle rondes heen en werd toegelaten. 

Nummer 1

In het begin van zijn tijd bij BNN Academy vond Tim het erg lastig om zichzelf op nummer 1 te zetten. Hij was net bij een studentenvereniging gegaan, vond sociaal contact heel belangrijk, ging elk weekend naar zijn familie en wilde leuke dingen doen met zijn huisgenoten. Oftewel, hij wilde te veel doen. Na een tijdje werd het hem echt te veel en heeft hij bij zijn vrienden aangegeven dat hij er wat minder vaak zal zijn, omdat hij het te druk had. Om dat eerlijk aan te geven vond hij heel erg lastig, mede omdat hij niet egoïstisch wilde overkomen. Toch is hij heel blij dat hij het heeft gedaan, omdat hij daardoor beter in zijn vel zat en daardoor ook weer meer kon betekenen voor anderen. En daarom zet hij zichzelf nu altijd op nummer 1. 

Tips 

Een van de dingen die Tim helpt om voor zichzelf te kiezen is het opschrijven van de dingen waaruit hij moet kiezen om meer tijd voor zichzelf te kunnen maken. Zo heeft hij een overzicht van wat hij allemaal wil doen en kan hij een overwogen keuze maken voor wat op dat moment het belangrijkste voor hem is. Ook helpt het hem altijd om open te zijn naar de mensen om hem heen, omdat ze (bijna) altijd met begrip en steun reageren als hij aangeeft dat hij wat meer tijd voor zichzelf nodig heeft. En wat hem tot slot heeft geholpen is streng zijn voor zichzelf, want je kan simpelweg niet zoveel dingen tegelijk doen, omdat je dan het gevaar loopt om in een burn-out terecht te komen. Dus neem genoeg tijd voor jezelf.

Podcast tip

En om even tijd voor jezelf te nemen, heeft Tim nog een podcast tip. Zijn favoriete podcast is namelijk ‘Marc-Marie & Aaf Vinden Iets’. Een leuke en gezellige podcast, waarin ze kletsen over allerlei soorten onderwerpen en waar je zo de slappe lach van kan krijgen. En wil je nou nog meer horen over hoe Tim de weg naar zichzelf heeft gevonden? Dat hoor je in de #79 podcastaflevering

Laatste posts, Op de bank met, PODCAST

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *