Podcast 98 – Over studiekeuze

by Your Journey

Op de bank met Joost Jong

In deze aflevering zit ik virtueel op de bank met Joost Jong. Mede-eigenaar van JongLeren.es en stiekem getrouwd met mij. Joost en ik gaan in gesprek over zijn studiekeuze, het thema burn out en de relativiteit van onderwijs. Hij deelt zijn visie vanuit zijn rol als vader, oud-docent en ondernemer. 

Joost zijn studiekeuze

Op de middelbare school kwam eens een groepje vaders langs om wat te vertellen over hun banen, vertelt Joost. “Ik had een aantal hele goeie vrienden die precies wisten wat ze wilden gaan doen en een paar die het echt niet wisten. Nou, en ik viel in die laatste categorie”. 

Na wat aantrekkelijke verhalen over de studie Accountancy is Joost uiteindelijk met twee vrienden naar een voorlichting op de Hogeschool van Alkmaar (nu InHolland) gegaan. Hier werd een presentatie gegeven over de studie door studenten zelf. De presentatie had Joost en zijn twee goede vrienden uiteindelijk kunnen overtuigen de studie te gaan volgen met uitzicht op een eigen accountantskantoor in de toekomst. 

Deze gezamenlijke droom viel helaas al snel in duigen wanneer een van Joost zijn vrienden onverwacht besloot met de studie te stoppen na de tweede week om vervolgens te gaan werken. Daar schrok Joost van, aangezien hij al van jongs af aan ingeprent kreeg dat het belangrijk is om te gaan studeren. “Het geeft toch een soort status als je gestudeerd hebt”.

Eerste studiejaar

Door weinig motivatie vanuit de docenten en Joost zijn eigen spijbelkunsten had hij uiteindelijk het eerste jaar Accountancy niet gehaald. Destijds kon hij gelukkig het propedeusejaar opnieuw doen en ondanks dat hij deze keer het eerste jaar wel haalde, merkte Joost al snel dat dit toch niet de juiste opleiding was voor hem. Na een gesprek met de decaan kwam hij uit op de opleiding Economisch en Juridisch. Hij kwam met mensen in de klas die meer zijn type waren.

Joost ging als het ware fluitend door deze studie heen met een positieve blik op slagen. Echter stak hij naast de studie ook erg veel tijd in de band waar hij in speelde. Op een gegeven moment werd de band zo populair dat hij wel drie tot vier keer per week moest optreden. Dit ging uiteraard ten koste van zijn studie en resulteerde in een extra studiejaar om een aantal vakken in te halen. Joost vertelt: “Als ik dingen anders zou kunnen doen had ik wel beter willen investeren in mijn studie in dat eerste jaar en had ik er echt geen zes jaar over hoeven doen”. Toch heeft hij uiteindelijk zijn Management, Economie & Recht-diploma op zak na een leuke studententijd. Super fijn zo’n breed diploma, maar wat ga je dan vervolgens voor werk doen?

Volgende stap

“Ik meldde me aan als uitzendkracht bij Randstad” vertelt Joost. Hij begon daar met schoonmaken en afwassen, waarna hij werd ingezet in de telemarketing. Hij werkte daar hard en werd gevraagd om voor meerdere projecten te komen werken. Joost zijn werkwijze begon op te vallen bij de managers van Randstad en hij werd vervolgens gevraagd om bij Randstad zelf te komen werken. 

Wat wil je echt?

Joost kijkt terug op een prachtige studietijd waar hij leuke mensen heeft ontmoet en veel over zichzelf heeft geleerd. “Ik overwoog zelfs nog om in twee jaar rechten erbij te doen, maar door de lol die ik had met mijn band waar ik zelfs al geld mee verdiende, voelde ik toch niet die noodzaak”. Hij is ervan overtuigd dat als je een doel hebt en weet wat je wilt, dan weet je ook waar je het voor doet en haak je minder snel af. “De truc is om op zoek te gaan naar iets wat je echt wilt. Het is handig om met mensen te praten hierover en je te oriënteren. Daarnaast worden veel jongeren onbewust beïnvloed door hun ouders bij het maken van een studiekeuze”. 

Het onderwijs in

Als je merkt dat je je baan niet meer zo leuk vind of teveel werkt tot je bijna aan een burn-out zit, zegt Joost dat het belangrijk is om te switchen. “Mijn moeder zei altijd als grap dat we absoluut niet het onderwijs in mochten gaan, omdat mijn vader docent was en die hij maakte behoorlijk veel uren”. 

Toch had Joost uiteindelijk de keuze gemaakt om het mbo-onderwijs in te gaan als docent. Dat vond hij, naast nu ondernemer zijn, een van de leukste banen die hij heeft gehad omdat hij al die ervaring die hij daarvoor in het bedrijfsleven had opgedaan kwijt kon. Als docent zag Joost veel mbo-studenten die zomaar een willekeurige studie hadden uitgekozen, maar vervolgens al van tevoren wisten dat ze daar toch niet mee door gaan in het hbo-onderwijs. Hierom vindt Joost het belangrijk dat er goede voorlichting wordt gegeven over de opleiding en om niet de studenten de opleiding te verkopen want het gaat om een belangrijke keuze van een student.

Joost vertelt: “Er zijn drie belangrijke overwegingen in het maken van een studiekeuze. Je kiest een studie omdat je echt een passie ervoor hebt. Of omdat je denkt dat je het makkelijk haalt. Of je wilt jezelf een challenge geven en een uitdagende studie kiezen”.

Als je eenmaal dat mbo-papiertje hebt, gaat je wereld weer opnieuw open. Joost ziet erg veel studenten na het mbo nog switchen naar een hele andere soort studie. Hij zag meiden die als Junior Accountmanager mbo stage liepen vervolgens een hbo verloskunde studie gingen doen. “Maak de keuze van je studie niet te moeilijk en kijk vooral naar je passie”. Joost legt uit dat maar 14% van de mensen werkt in een beroep waarvoor ze opgeleid zijn.

Wil je meer horen over de ervaringen en verhalen van Joost? Luister de gehele podcast hier.

Laatste posts, Op de bank met, PODCAST

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *