Podcast 75 – Over hoe je vooral niet de beste versie van jezelf moet willen worden

by Your Journey

Op de bank met Raymond de Looze 

In deze aflevering zit ik virtueel op de bank met Raymond de Looze, bedrijfskundige en jurist met een passie voor het ontwikkelen van mensen.
We gaan in gesprek over zijn studiekeuze en zijn meest recente boek ‘Hoe je de beste versie van jezelf wordt – en waarom je dat vooral niet moet willen’. 

Raymond deelt zijn visie op het maken van keuzes en legt uit hoe hij door de juiste vragen te stellen en bloed eerlijk naar zichzelf te zijn, de overstap van de corporate wereld naar het zelfstandig ondernemerschap durfde te maken. We praten over hoe het menselijk brein van goede verhalen houdt en over het belang én de kracht van taal. 

Laat je in deze podcast blog inspireren door een mensenmens die met humor kritische vragen stelt om zichzelf en anderen aan het denken te zetten. 

Raymond’s boek 

Raymond vindt het opvallend dat steeds meer mensen druk bezig zijn met de beste versie van zichzelf worden. En dat klinkt als iets waar je bijna niet tegen kan zijn, maar toch heeft Raymond er een iets andere visie op. Hij is er namelijk van overtuigd dat er helemaal geen ‘versies’ van jezelf zijn. “Er is geen punt in je leven waarop je een medaille krijgt en mensen met bloemen staan om je te feliciteren omdat je de beste versie van jezelf bent geworden”. De ene dag gaat nou eenmaal beter dan de andere, de ene keer pak je iets goed aan en de andere keer niet en daar leer je dan weer van. Aan de ene kant denkt hij dat mensen zichzelf in de weg kunnen zitten door te veel te streven naar iets. Aan de andere kant vindt hij het heel waardevol om in beweging te zijn, omdat dat voldoening en energie oplevert. Raymond denkt dus dat het om de balans gaat tussen die 2: de voordelen van beweging ervaren zonder jezelf in de weg te zitten. En die balans is voor iedereen anders. 

Raymond’s studiekeuze

Of hij het met dit inzicht eens was op zijn 25e, dat vindt hij moeilijk in te schatten. Hij vond het op de middelbare school namelijk al moeilijk om zijn vakkenpakket te kiezen en zo ook om na de middelbare school zijn studie te kiezen. Het was in die tijd ook heel anders dan nu om vakgebieden te leren kennen, dat ging nog via boekjes en de decaan. Op die manieren heeft hij geprobeerd een beetje een beeld te krijgen van de studies die er waren en de banen die je daarmee kon krijgen. Uiteindelijk is hij bedrijfskunde en rechten gaan studeren. Raymond denkt dat er geen goede en slechte keuzes zijn en dat hij het in andere opleidingen ook naar zijn zin had kunnen hebben, maar dat het vooral belangrijk is hoe je invulling geeft aan je eigen keuzes.

Toevalligheden

Naast keuzes gelooft hij ook dat toevalligheden een grote impact hebben op je leven. De realiteit is namelijk dat je geen stappenplan hebt om succesvol te worden. Hij is ervan overtuigd dat waar je nu in het leven staat een optelsom is van alles wat je in je leven gedaan hebt, zowel bewust als onbewust, plus de toevalligheden. Om daarbij nog een keer terug te komen op de beste versie van jezelf zijn: Raymond gelooft erin dat het niet uitmaakt of je tevreden bent met waar je nu staat, want het verandert toch niks aan waar je op dat moment staat. Hierbij zegt hij: “Gedachten over de toekomst hebben zin zolang je er iets mee doet en gedachten over het verleden hebben zin zolang je er iets van leert”. Een term uit zijn boek die daarmee hand in hand gaat is: de diskwalificatie van het nu. Een term die hij gebruikt voor mensen die te veel nadenken over het verleden en/of de toekomst, waardoor ze niet meer genoeg in het nu zijn.

Eerlijk zijn tegen jezelf

Om te voorkomen dat je te veel bezig bent met het verleden en/of de toekomst, bespreken Joyce en Raymond 2 vragen die je eventueel kunnen helpen. Als je nadenkt over hoe je de beste versie van jezelf wil zijn denk dan: wat levert het me op? En wat houdt me tegen? En hierbij is het heel waardevol dat je dit vanuit je onderbuik beantwoordt en niet vanuit je hoofd. Zelf heeft Raymond dit toegepast toen hij nadacht over het worden van een ondernemer. Hij zegt: “Ik had allerlei soorten gedachten. Misschien is de tijd nog niet rijp en misschien moet ik mijn marktpropositie nog ontwikkelen, etcetera”. En uit al die gedachten bleek eigenlijk simpelweg dat hij super bang was dat het zou mislukken. Wat hem op dat moment dus tegenhield was niet dat hij nog geen marktpropositie had, maar dat hij het eng vond. Zo heeft hij dus juist door niet te veel na te denken en door heel eerlijk tegen zichzelf te zijn, het echte antwoord kunnen achterhalen. “Het harder erover nadenken is niet het pad naar het antwoord, maar eerder de sneltrein er vandaan”. 

Invloed van buitenaf

Ook je omgeving speelt een grote rol bij de keuzes die je maakt, zo zullen anderen of jijzelf soms verwachtingen van je hebben, waar je diep van binnen helemaal geen behoefte meer aan hebt. Raymond zelf heeft dat ook ervaren. Zo’n 3,5 jaar geleden vroeg hij zichzelf af, wat is nou mijn bijdrage aan deze wereld? En zo kwam hij erachter dat hij veel liever van betekenis is voor mensen in plaats van voor de bedrijfswereld. Dat besef kwam niet in de vorm van een gedachte, maar in de vorm van een gevoel, wat voor Raymond zelf veel betrouwbaarder is. Ga maar eens na: je twijfelt tussen 2 dingen en kunt voor beide dingen argumenten bedenken, maar je gevoel blijft bij 1 van de 2. En daar komt intuïtie om de hoek kijken, een systeem die verbanden legt tussen je kennis, je ervaringen en je gevoel. Iets wat je niet altijd kan onderbouwen of verantwoorden en wat ook vooral niet hoeft. 

Boekentip

Raymond heeft al deze inzichten zelf opgedaan in eigen ervaringen en deelt deze dus ook in zijn boek Hoe je de beste versie van jezelf wordt – en waarom je dat vooral niet moet willen. Maar hij geeft ons nog een mooie boekentip: de Middernachtbibliotheek. Het is een roman over een vrouw die besluit uit het leven te stappen en dan terechtkomt in een soort Twilight Zone tussen het leven en de dood. Ze komt terecht in de Middernachtbibliotheek waar eindeloos veel boeken staan, met in elk boek een alternatief leven voor haar als ze andere keuzes had gemaakt. Kortom, een boek wat heel erg aansluit bij hoe Raymond daar zelf tegenaan kijkt. Je vindt hem op onze boekentips pagina. 

En wil je nou nog meer van Raymond zijn inzichten horen? Bijvoorbeeld over waarom je juist de dingen waar je het meest van overtuigd bent ter discussie moet stellen? Dat hoor je in de #75 podcastaflevering. 

Laatste posts, Op de bank met, PODCAST

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *