Tips om verwachtingen tegen te gaan

by Your Journey

Tips om verwachtingen tegen te gaan

Ideaalplaatje

Komt dit je bekend voor? Je gaat een nieuw avontuur aan, dit kan een nieuwe studie zijn, een nieuwe baan of een stage in het buitenland en je zit van te voren al te bedenken hoe dingen zullen lopen. Je vraagt je af of je nieuwe vrienden gaat maken, wat voor soort taken je op je werk zult verrichten of wat je allemaal zult gaan zien. In je hoofd creëer je een scenario, vaak zo ideaal mogelijk van wat er allemaal gaat gebeuren. Eenmaal begonnen aan die nieuwe baan, kom je erachter dat dingen toch anders blijken te lopen dan dat je had verwacht en soms zelfs gehoopt, wat zich kan uiten in teleurstelling. Maar waar komen deze verwachtingen precies vandaan? En hoe kan je die teleurstelling voorkomen?

Verwachtingen

Het is spannend om iets nieuws te beginnen, je weet van te voren niet wat er gaat gebeuren en of je het naar je zin gaat hebben. Deze onwetendheid zorgt ervoor dat je voor jezelf dingen gaat invullen. Dit geeft je dan ook een gerust en veilig gevoel, want in jouw hoofd zie je jezelf genieten op de mooiste plekken met een nieuwe groep vrienden om je heen. Je probeert controle te krijgen over de toekomst om zekerheid te creëren, terwijl je die zekerheid nooit helemaal kunt hebben. Sterker nog, controle zorgt voor beperkingen, en zodra je deze controle los laat, kun je worden beloond met iets veel beters dan wat je had verwacht.

‘’The best things in life are unexpected – because there were no expectations’’ – Eli Khamarov

Wat kun je precies doen om realistisch met verwachtingen om te gaan en daarbij teleurstelling te voorkomen? Ik geef je 3 tips.

1. Verander het woord ‘verwachting’ in het woord ‘intentie’
In plaats van dat je verwacht dat iets gaat op de manier waarop jij dat wilt, heb de intentie dat jij van alles wat er op je afkomt het beste maakt. Niet alles zal altijd perfect gaan, maar juist van de dingen die minder gaan kun je leren. Haal de positiviteit uit iets wat in de eerste instantie als iets negatiefs gezien wordt. Lukt dit niet? Vraag om hulp en praat erover, er zijn altijd mensen om je heen die bereid zijn om je te helpen.

2. Vertrouw op jezelf, de keuzes die je maakt
In plaats van keuzes maken op basis van je toekomst, leef in het nu en vertrouw erop dat de keuzes die jij in het heden maakt jou zullen leiden tot waar je hoort te zijn in de toekomst. Door in het heden te leven, gaat niks aan je voorbij en zul je alles optimaal beleven. Door ervaringen uit het verleden te herhalen of door je zorgen te maken over je toekomst, kun je kansen missen in het heden. Ik maakte me altijd zorgen over mijn woonsituatie, ik heb mijn hele leven in Nederland gewoond maar heb me daar nooit op mijn plek gevoeld. Ik besloot daar verandering in te brengen door in mijn eentje naar Spanje te verhuizen voor onbepaalde tijd. Ik voel me hier momenteel gelukkiger dan ooit en zodra ik merk dat dit niet meer het geval is, zal ik een nieuwe keuze maken.

3. Laat alle controle los
Laat die zekerheid en veiligheid die je probeert te creëren voor jezelf los. Dit zorgt ervoor dat jij je beter leert aanpassen op elke situatie die er op jou pad komt en daarom dus ook niet teleurgesteld meer kan worden. In plaats van angst voelen voor de onwetendheid, wees nieuwsgierig en sta open voor alles wat er kan gebeuren.

Ofwel, accepteer wat er op jou pad komt en vertrouw op de keuzes die jij maakt, want die zullen jou brengen naar waar je hoort te zijn. Samengevat; ‘’Go with the flow’’.

Mijn naam Féline David, ik ben 22 jaar en ik woon en werk in Málaga. Mijn passies zijn reizen en het maken van foto’s en video’s. Ik stap graag uit mijn comfort zone en vind het mooi om te zien als anderen dit ook doen.

BLOG, Laatste posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *