Podcast 54 – Het centraal examen afschaffen?!

by Your Journey

Op de bank met Fleur de Veth

In deze aflevering zit ik virtueel op de bank met Fleur de Veth. Fleur is zestien jaar en zit in 6-VWO. Toen het centraal examen vorig jaar niet doorging, zag ze dit als een mooie kans om eindelijk haar stem te laten horen. Ze startte een petitie om het centraal eindexamen voorgoed af te schaffen. Dat bleef niet onopgemerkt: inmiddels is Fleur lid van de Raad van Advies van de taskforce Ontwikkelingsgericht Onderwijs. Inderdaad, een mond vol. En dat voor een zestienjarige chick! Fleur vertelt me alles over haar visie. Veel leesplezier!

Toekomstplannen, maar één obstakel…

Fleur vertelt me dat ze vorig jaar al veel bezig was met haar toekomst: wat zou ze na de middelbare school willen doen? Studeren, of misschien toch een tussenjaar nemen en op reis, of aan het werk… Allemaal leuk om over na te denken, maar daarvoor zou ze eerst nog iets moeten afronden: het eindexamen. Best een ding, want er hangt zoveel vanaf: één onvoldoende deelexamen kan ervoor zorgen dat je een jaar over moet doen en dus je toekomstplannen moet uitstellen. Vreemd, vindt Fleur. Haar beide ouders werken in het onderwijs en ook thuis was het eindexamen regelmatig onderwerp van gesprek. Na veel discussiëren kwam ze tot de conclusie dat het centraal examen toch echt heel ouderwets was. Tijd voor verandering, en dus startte ze samen met een vriendin een petitie om het eindexamen af te schaffen. Dapper!

Een petitie starten op 16-jarige leeftijd, hoe dan?

Ik vraag me af hoe Fleur dit op zo’n jonge leeftijd voor elkaar heeft gekregen. Ze vertelt me dat dat nog best lastig bleek, omdat er een aantal eisen aan het burgerinitiatief kleefden; een Nederlandse nationaliteit, een niet te algemene stelling én ja wel… een minimumleeftijd van 18 jaar. Precies, dat was ze nog niet. De oplossing? Haar ouders! Die steunden haar vanaf het begin, en waren meer dan bereid om de petitie in haar naam in te dienen. Inmiddels staat de teller op 1150 handtekeningen. Super veel, zul je zeggen, maar pas bij 40.000 krabbeltjes wordt een petitie aan de Tweede Kamer voorgelegd. Nog even volhouden dus…

Hokjesdenken afschaffen, maatwerkdiploma invoeren

In 2020 gebeurde het al: het eindexamen dat jaar ging niet door. Door corona of course, en niet door alle inspanningen van Fleur. Voor veel studenten klonk dat als muziek in de oren: dat was lekker makkelijk slagen! Niet precies wat Fleur haar gedachte erbij is… Het gaat er volgens haar niet om het makkelijk kunnen slagen voor je vmbo-, havo- of vwo-diploma, maar om de waarde van dat diploma. Op dit moment worden studenten vooral in hokjes geplaatst. Een onvoldoende op Frans? Jammer, dan zak je. En dat terwijl je misschien verpleegkunde wilde studeren, niet Franse taal! Het voorstel van Fleur? Een maatwerkdiploma. Ze vertelt me dat dat een diploma is dat veel verder gaat dan alleen een paar cijfertjes: als student bepaal je zelf hoever je wil gaan met een bepaald vak, want niet iedereen is hetzelfde. De één wil dolgraag een nieuwe taal leren, en de ander werkt veel liever met de handen en knutselt graag. Op die manier krijg je als student veel meer ruimte om je eigen talenten te ontwikkelen. Klinkt goed toch?

Het belang van coaching

Fleur is ervan overtuigd dat mentoren en coaches een hele belangrijke rol spelen in het omgaan met stress. Ze proberen die rol vaak ook wel in te nemen, maar volgens Fleur schiet het er vaak bij in. Natuurlijk hebben ze het druk, maar persoonlijk contact met een vertrouwenspersoon is zo belangrijk, voor iedereen. Je ziet niet altijd aan de buitenkant hoe iemand zich voelt!

Nog een dingetje: volgens Fleur hebben veel geslaagde leerlingen van bijna achttien jaar geen idee hoe ze een zorgverzekering afsluiten. Best belangrijk om te leren, maar geen enkele middelbare school besteedt er aandacht aan. Een uitspraak die daar bij past: ‘We worden opgeleid voor het verleden.’ Daar lijkt het haast wel op toch?

De uiteindelijke keuze…

Misschien vraag je je nu af voor welke studie Fleur heeft gekozen. Dat is niet geheel onverwacht Onderwijswetenschappen geworden! Hoe ze tot deze keuze kwam? Fleur vertelt me dat ze een lijst heeft gemaakt met alles wat ze zoekt in een studie en later in een baan. Daarna bedacht ze wat haar kwaliteiten en interesses waren en ging ze op onderzoek uit, met als resultaat deze interessante studie. Super effectieve manier om op zoek te gaan naar een studie die bij je past, als je het mij vraagt!

Als je net als Fleur geïnteresseerd bent in dit onderwerp, raadt ze aan het boek ‘Onderwijs na COVID-19’ te lezen. Als laatste tip van deze powergirl: ga je dromen achterna, laat je niet uit het veld slaan én geniet van het leven.

Luister nu naar de podcast ‘Op de bank met Wico’  

Laatste posts, Op de bank met, PODCAST , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *