#044 Werken om te leven en niet andersom

by Your Journey

Op de bank met Bert Riemslag

Over mentor zijn, werken en verhuizen naar het buitenland

In deze aflevering zit ik weer op de virtuele bank. Deze keer samen met Bert Riemslag. Bert geniet al een lange tijd van zijn pensioen. Hij gebruikt zelf liever de term: edad dorada. Dat is Spaans voor gouden leeftijd. Ik ken maar weinig mensen die op zijn leeftijd nog zo actief zijn. Ik heb het voorrecht om hem een van mijn mentoren te mogen noemen. Bert en ik gaan in gesprek over de rol van een mentor, hoe je er een vindt en hoe een mentor een belangrijk verschil kan maken in je leven.

Het werkende leven

Bert neemt ons mee op reis in zijn werkende leven. Hij begon als hulp bij een groenteboer in Rotterdam en werd uiteindelijk werkzaam aan de top van een groot Amerikaans frisdrankmerk. Als mensenmens is hij een geboren mentor en hij is dan ook altijd op zoek geweest naar de verbinding. Bert vertelt over de mentoren in zijn leven en deelt eerlijk over een periode in zijn leven waar hij veel te eigenwijs was om überhaupt open te staan voor mentoring.

Jong van geest

Een mentor krijgen, hebben of zijn is voor Bert iets dat op een natuurlijk moment ontstaat. Een mentor moet een mensenmens zijn, iemand die aandacht geeft aan een ander. Soms is het de mentor die aanvoelt dat er iets aan de hand is of dat er geholpen kan worden.

Bert is inmiddels gepensioneerd. Hij blijft altijd jong van geest, dat komt omdat hij zo betrokken blijft bij de generatie die na hem komt. Hij blijft zichzelf en laat de echte versie van zichzelf zien. Bert vindt het belangrijk dat iedereen eerlijk tegen hem is. Dat het goed gaat is mooi, maar het is ook belangrijk om de dingen die minder gaan te delen.

Bert deelt zijn leven op in drie fases. De eerste fase is van 0 tot 20 jaar, de tijd dat je wordt opgevoed en opgeleid. Hij werd geboren in Rotterdam in 1938. Hij kijkt de laatste tijd veel terug op die periode. Hij was klein, maar weet dat de oorlog die begon in 1940 een moeilijke periode was voor de rest van de wereld. Hij vertelt hoe heftig het was om in die periode te leven. Het voedseltekort, de avondklok en de enge Duitsers: Bert ziet nu in hoe sterk zijn ouders moesten zijn geweest. Na de oorlog werd er samengewerkt. Hoe bouwen we Rotterdam weer op? Hoe gaan we weer normaal leven? In die periode leerde Bert heel veel.

Mentoren

Hij maakte zijn school af en toen kwam zijn eerste mentor op zijn pad. Hij was nog maar twaalf jaar toen zijn leraar hem vroeg om een kort gesprekje. Door hem gebeurde er veel. Hij ging naar een jongensschool en haalde uiteindelijk zijn toelatingsexamen.

De fase daarna was een heel ander verhaal. Bert kon goed leren, het kwam hem min of meer aanwaaien. Deze periode ging hij tegen alles en iedereen in en was eigenwijs. Hij botste met zijn ouders, leraren en familie met als resultaat dat hij in de vierde klas niet over mocht gaan. Gelukkig konden zijn ouders er goed mee omgaan. Doordat zijn vader ingreep, begon hij aan zijn eerste baantje als jonge groenteman. Na een tijdje zag in hij in dat hij daar niet gelukkig van werd. Hij begon dus naast zijn baan ’s avonds te studeren.

Van hot naar her

In de jaren daarna heeft Bert bij verschillende bedrijven gewerkt. Zo kwam hij terecht bij een groot Amerikaans bedrijf. In die tijd was er een groot bouwproject in Rotterdam, zo werd hij material supervisor.

Na dit wat jaren gedaan te hebben, zag hij een advertentie in de krant staan van een Amerikaans bedrijf (Wrighley). Zij zochten een publicist. Hij ging als vertegenwoordiger langs winkels om te zorgen dat de Wrigley kauwgum daar verkocht ging worden.

Een van de directieleden kwam naar Nederland en liep een hele dag met Bert mee. Hij ging na een tijdje terug naar Amerika maar daar hield het contact niet op. Ze hielden contact via lucht- en zeepost. Al een week na hun laatste ontmoeting kreeg hij een brief op de mat. Vanaf dat moment bleef deze man Bert volgen. Na een tijdje werd Bert uitgenodigd in London. Daar kreeg hij het aanbod om in België en Luxemburg een bedrijf op te richten.

Hij was in de wolken, kon niet gelukkiger zijn. Hij reed vanaf de airport terug naar Rotterdam en vertelde het zijn vrouw. Hij stelde voor om naar Brussel te gaan maar niet iedereen was zo enthousiast. Als hij nu terugkijkt was het misschien niet zo’n goed idee om met een toenmalige baby en vrouw naar het buitenland te verhuizen, gelukkig is het uiteindelijk goed uitgepakt. Hij adviseert jongeren; neem niet te snel beslissingen en laat het eerst inzinken.

Zijn eerste mentor

Bert’s moeder was zijn eerste mentor. Zij was liefdevol en bracht hem veel. Zijn tweede mentor was zijn vrouw Nelly. Ze verhuisden samen naar het buitenland en werden op elkaar aangewezen. Ze waren eigenlijk elkaars mentor geworden. In deze tijd was er geen telefoon, er was geen contact met het thuisfront. Ze moesten het dus met elkaar doen.

Bert maakt duidelijk dat op een goede manier omgaan met elkaar heel belangrijk is. Er is vaak geen reden om iemand slecht te behandelen. Hij had veel mensen onder zich werken, maar keek altijd verder dan hun gedrag. Het is belangrijk om altijd van het goede van de mens uit te gaan. Niet iedereen doet alles goed, gelukkig maar. Geef iemand de ruimte en denk ook eens aan een ander.

Blij dat je iets mag en kan doen

Bert ging uiteindelijk voor een van de grootste internationale bedrijven in de wereld werken, namelijk PepsiCo. Hij werd daar aangenomen om Seven Up op de kaart te zetten in de Benelux. Ook bij dit bedrijf had hij weer een mentor.

Hij benadrukt dat hij altijd heeft gewerkt om te leven en niet heeft geleefd om te werken. Het was voor hem belangrijk om na een lange tijd hard werken met pensioen te gaan. Volgens Bert moet je altijd blij zijn dat je iets mag en kan doen. Wees dankbaar dat je elke dag naar je werkt kan en mag gaan. Het lijkt allemaal vanzelfsprekend maar het is ook een mooie kans.

Luister nu naar de podcast ‘Op de bank met Bert Riemslag’  

Laatste posts, Op de bank met, PODCAST , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het boek 'De bus naar Ronda' geschreven door mij, is nu in de verkoop! Sluiten