Podcast 41 – Kansen nemen en je dromen volgen

by Your Journey

Op de bank met Jelga Akkerman

Over je dromen volgen en kiezen voor jezelf

In deze aflevering ben ik op bezoek bij Jelga Akkerman. Zij is makelaar in Zuid-Spanje en al jaren stewardess. Jelga vertelt over haar ervaring met stage lopen en met werken en wonen in meerdere landen. Maar ook over nieuwe keuzes maken en een thuis voor jezelf creëren. Doordat ze op jonge leeftijd ziek werd heeft ze een ware levenskunst ontwikkeld. Genieten staat voorop, terwijl ze ook voor hard werken niet bang is. Ze zet haar familie en vrienden te allen tijde bovenaan. Benieuwd naar Jelga’s verhaal? Lees dan snel verder!

Ik ben in Haarlem op bezoek bij Jelga, de zon schijnt en we hebben beide zin in het gesprek. Jelga en ik kennen elkaar alweer twaalf jaar. We leerden elkaar kennen tijdens een netwerkevent in Marbella. We hadden gelijk een klik en hielden contact. De laatste tijd hebben we weer meer contact. Voor ons is het een heel normaal fenomeen om elkaar een tijdje niet te zien en je nog steeds verbonden te voelen met iemand. Dat komt omdat we beide in het buitenland wonen. Je ziet elkaar zo nu en dan, en als dat niet zo is; is dat ook oké. Jelga is nog regelmatig in Zuid-Spanje. Ze werkt daar al jaren.

Wie is Jelga?

Jelga is sinds een tijdje 50 maar voelt zich nog jong. Op haar twintigste begon Jelga met reizen. Ze leerden veel verschillende landen en culturen kennen op jonge leeftijd. In Estepona heeft ze 18 jaar gewoond. Daar heeft ze haar bedrijf Estepona Living, een makelaarskantoor, waar ze nog steeds druk mee bezig is. Ze runt haar bedrijf samen met haar ex Trevor, een mega grappige Engelsman. Ze gaat 300% voor alles wat ze doet. Sinds drie jaar is ze meer in Nederland te vinden. Ze is inmiddels gesetteld met haar nieuwe partner, in het prachtige Haarlem. Toch blijft haar liefde voor Estepona groot, vandaar dat ze daar ook regelmatig te vinden is. Jelga houdt van zon en mensen. Ze is een mega positief persoon en geniet met volle teugen van alles om zich geen.

Je dromen achterna gaan

Jelga vindt het belangrijk om dingen te doen die je gelukkig maken. Ze vertelt dat ze alles geeft binnen haar bedrijf en er nog steeds gelukkig van wordt. Ze wil het doen omdat ze het leuk vindt en niet om een andere reden. Haar advies: leer om dingen los te laten, doe wat je gelukkig maakt en anders niet. Op een gegeven moment deed Jelga vijf dingen tegelijk. Ze raakte zichzelf daardoor bijna kwijt. Het leerde haar dat het belangrijk is dat je doet wat je het liefste wilt.

The best of both worlds

Jelga vliegt ook nog eens bij de KLM als stewardess. Dat is iets wat haar zielsgelukkig maakt. Ook dit doet ze omdat ze er zoveel plezier in heeft. Ze organiseert haar twee banen goed. Hard werken hoort er ook bij, vertelt Jelga. Soms moet je minder leuke dingen doen, dat hoort erbij. Ook in een warm land is het hard werken, maar je wordt beloond met de zon, het strand en het prachtige Spanje.

Ze is daarnaast ook nog eens sportief. Ze loopt elke dag hard, waar ze ook is. Het maakt niet uit wat het weer is in het land waar ze heen vliegt; haar hardloopschoenen zijn altijd mee!

Een nieuw begin

Ze vertelt hoe ze in Parijs heeft stagelopen. Ze wilde altijd al reizen en naar het buitenland gaan. Toen besloot ze de gok te wagen en via via een stageplek in Parijs aan te nemen. Ze solliciteerde als receptioniste aan de balie in het Hilton. Een probleem, ze sprak geen woord Frans. Maar dat maakte voor Jelga niks uit. Ze leerde het wel, dacht ze. Dat komt wel goed. En dat deed het ook. Ze moest veel bellen in het Frans en leerde binnen no time de prachtige Franse taal. In die tijd was Jelga ook onzeker. Maar ze wist wel: proberen kan altijd. Of het nou lukt of niet; je hebt het in ieder geval gedaan.

In Frankrijk ontstond haar liefde voor het buitenland. Daarmee bedoelt ze vooral het buitenleven. Of dat nou het strand is of de stad. Net als ik geniet Jelga van de kleine dingen. Naar de film, een strandwandeling of lekker een hapje eten; dat zijn de dingen waar Jelga van gaat glunderen. Lopen doet heel veel met je. Even lekker buiten zijn. Dat kan 10 minuten zijn of een half uurtje, het maakt niet uit. Terug in Nederland bezocht Jelga een haptonoom, daar heeft ze veel van geleerd. Dat is een andere manier om dingen los te laten. Ga je gevoel achterna en doe wat voor jou goed voelt. Volg je hart, dat klopt altijd.

Tegenslag

Toen Jelga 16 was kreeg ze haar eerste vriendje. Helaas werd ze heel ziek waardoor haar leven op z’n kop stond. Je blijft van elkaar leren. Toen ze terugkwam uit het buitenland merkte Jelga en ook haar familie pas hoe erg ze veranderd was. Ze straalde helemaal. Ze was zo zelfverzekerd dat ook haar moeder dat opviel. Ze kwam terug als een ander mens.

Aanvoelen

We praten over het aanvoelen van gevoelens. Sommige mensen voelen dingen eerder aan dan andere. Ook Jelga bezit deze gave. Voor haar werk is dat heel fijn en handig. Ze voelt namelijk heel goed aan wat mensen nodig hebben en wat bij ze past.

Toen Jelga op 21-jarige leeftijd in Londen was, ontmoette ze twee Griekse piloten in de discotheek. Ze vertelden haar dat ze vlieguren moesten maken in hun kleine vliegtuigje en haar wel naar Nederland wilde vliegen voor haar vader’s 50e verjaardag. Haar vader was not amused en het had natuurlijk ook helemaal fout kunnen gaan. Boven de Noordzee viel het radiocontact al uit. Wat een ramp! Gelukkig kwam het uiteindelijk goed.

Doe wat je gelukkig maakt

Jelga wilt graag dat iedereen weet dat je je dromen moet volgen, altijd. Hoe oud je ook bent; ga ervoor. Hou jezelf niet tegen en doe wat jou gelukkig maakt! Geniet van het leven en blijf bij jezelf.

Jelga heeft zelf een prachtig bedrijf opgebouwd in Spanje; Estepona Living. Als makelaar heeft ze een hele persoonlijke benaderingswijze. Ze werkt nauw samen met haar klanten en zij voelen dan ook niet als klanten. Ze beschikt over diepgaande kennis van het huizen- en appartementen aanbod in de regio, de mensen, de omgeving, de ontwikkelingen en de Spaanse gebruiken. Maar ook van de regels en werkwijze. Benieuwd of heb je vragen? Check dan haar website: https://www.esteponaliving.com/

Benieuwd naar Jelga’s hele verhaal? Klik dan hier voor de podcast!

Luister nu naar de podcast ‘Op de bank met Jelga Akkerman’  

Laatste posts, Op de bank met, PODCAST , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *