Rat race of eigen pad

by Your Journey
1

Rat race of je eigen pad kiezen?

Wie ben ik?

Ik ben Frank Heeres, 20 jaar oud en woon in Harlingen. Van kleins af aan heb ik niks met school gehad. Het onderwijssysteem staat/stond mij niet aan, waardoor ik veel heb ‘verpest’ op het gebied van onderwijs. Ik ben op de middelbare school afgestroomd van atheneum naar 4 havo en toen heb ik de beslissing genomen om naar het MBO te gaan; de VeVa opleiding.

Start op het mbo
Dit is een vooropleiding om je voor te bereiden op het leven als militair. En weer vind ik het niks; het schoolsysteem. Ik heb wel leuke tijden beleefd op school, vrienden gemaakt e.d. maar ik denk niet dat het mijn toekomst wordt; de defensie. Desondanks heb ik het er wel van kleins af aan al over, maar door deze vooropleiding heb ik er wel een ander beeld over gekregen.

Keuze voor vrijheid
Je hebt hele leuke functies, maar ik houd van mijn vrijheid, en die ben je in dienst vaak kwijt. Ook na de laatste grote fouten van de overheid m.b.t. slecht onderhoud – waardoor militairen zijn gesneuveld – heb ik sterk het gevoel dat ik neig om het af te wijzen. Ik wil kunnen gaan en staan waar ik wil. Daarnaast wil ik kunnen reizen wanneer ik dat wil, geen baas boven mij hebben en financieel onafhankelijk zijn.

Verander je mindset?!

Master class
Vorig jaar ben ik begonnen met de BOL masterclass van Jia Ruan en dat heeft mij de ogen geopend. Vooral op het gebied van mindset. Wat ik onder andere heb geleerd is het stellen van doelen, dat je je mooiste leven kunt leven, het omringen met like-minded mensen, en vooral doen wat je leuk vind. Met andere woorden: uit die “rat” race stappen. Door je mooiste leven te kunnen leven moet je soms opofferingen maken en zo ook mensen laten gaan.

Dit is vaak heel moeilijk omdat je in je comfort zone wilt zitten. Alles daarbuiten is eng en voor “rare” mensen. Want zo ziet de maatschappij/samenleving de mensen die risico’s nemen en/of die andere dingen doen dan zoals het “hoort”. Die mensen leven volgens de eerder aangehaalde “rat race”. Dit wil zeggen: je gaat na een opleiding, 40/50 jaar werken en dan heb je nog een aantal jaren pensioen. Zo is het deze mensen aangeleerd door de omgeving.

Reacties van mijn omgeving
Toen ik vorig jaar in Bosnië was met mijn klas en dit onderwerp eens aanhaalde tijdens het nuttigen van een biertje, toen reageerde men heel lacherig, net alsof ik onzin uitkraamde. Helaas hebben deze mensen het niet door. Ze denken; het komt allemaal nog wel, nu lol maken en daarna komt het volwassen leven wel.

Just do it
Juist nu moet je actie ondernemen om te doen wat je graag wilt, minder klagen over je situatie en actie ondernemen. Men heeft geen diploma nodig om succesvol te worden of om een baan te hebben. De mensen in de “rat race” (ook wel de “90%” genoemd) ziet zichzelf graag bij de ‘andere’ 10%. Toch zien zij dit als de ‘normale’ manier van leven. Maar word je zo gelukkig?

Heel veel mensen gaan met tegenzin naar het werk, ze werken om te leven. Ze leven toe naar het weekend. Ze ruilen dus 5 dagen per week vrijheid in voor 2 daagjes leuke dingen doen, waarbij sommigen de zaterdagavond de kroeg induiken en hi op de zondag last van heeft. Wederom een verloren dag. Tijd krijg je nooit meer terug dus benut het dan goed.

Mijn naam is Frank Heeres, 20 jaar, en woon al mijn hele leven in het ”kleine” Harlingen. Ik ben net afgestudeerd van het MBO. Mijn doel in het leven is altijd geweest om mensen te helpen/inspireren dat niet altijd alles hoeft zoals je dat aangeleerd is.

BLOG, Laatste posts

Comments (1)

Zo jong en zo wijs, respect voor je volg je hart en passie dan komt alles goed.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *