Podcast 26 – Lichaam en geest zijn één en hebben direct effect op elkaar

by Your Journey

Op de bank met Wico

Over de fysieke en mentale gezondheid en het welbevinden van jongeren

Joyce gaat in gesprek met Wico Mulder. Wico is arts en vroeger ook werkzaam geweest als jeugdarts adolescenten (jongvolwassenen). Wico vertelt vol passie over een gespreksmodel die hij heeft ontwikkeld. Dit model helpt hem en andere hulpverleners om bij de gesprekken met jongeren inzicht te verkrijgen in wat hen uit balans brengt en wat belangrijk is om fysiek en mentaal gezond en fit te blijven. Dit alles wordt vertelt in deze podcast. Veel leesplezier!

Wico zijn passie

(Jeugd)arts Wico heeft een passie voor preventie, zorg, innovatie en persoonlijke ontwikkeling. Hij focust zich met name op de (mentale) gezondheid en het welbevinden van jongeren, in plaats van de focus primair te leggen op ziekte. Wico gaat er vanuit dat lichaam en geest één zijn en direct effect op elkaar hebben.

Zo kijkt hij ook naar de medische klachten van jongeren zoals: hoofdpijn, buikpijn en vermoeidheid. De oorzaak van fysieke klachten hoeft namelijk niet altijd te betekenen dat er in het lichaam iets mis of stuk is. Het signaal achter de klacht, is misschien nog wel belangrijker. Zo kunnen emoties onder andere de volgende symptomen geven; angst, spanning, stress en trauma’s. Deze kunnen een groot effect op onze fysieke gezondheid hebben.

Wico heeft een website en een bundel gelanceerd met verhalen van jongeren dat hierover gaat. De website heet: Ziemijnu.nl. Een ander platform dat hij onlangs ook mede heeft geïnitieerd is: jongerenhulponline.nl. Deze landingspagina is bedoeld om jou, als jongere, op weg te helpen bij het vinden van (online) ondersteuning en om te voorkomen dat je verdwaalt in een woud van instanties, hulpverleners en websites.

Rol als jeugdarts

Daarnaast vertelt Wico over zijn rol als jeugdarts en hoe dit verliep. Jongeren stellen zich niet zo snel open geeft hij aan en dat je het anders moet aanpakken; namelijk met een gespreksmodel die in 4 lagen is verdeeld. Hij praat met jongeren over wat zij leuk vinden en waar zij geïnteresseerd in zijn. Hij zit niet met een lijstje voor zich, het is een gesprek van mens tot mens. Tijdens het gesprek probeert hij meer over de jongeren te weten te komen op een nonchalante manier. Eigenlijk om er een verhaal eruit te krijgen.

Hij wil dat jongeren echt in hun buik voelen: ‘dit wil ik’, hierdoor komen ze in actie. Hij vindt het belangrijk om balans te houden. Stel de vraag aan jezelf: wat werkt bij mij om in balans te komen?

Wico vertelt dat er een stemmetje in je hoofd zit die over jou oordeelt, dat stemmetje heeft het niet zo goed met je voor. Het is daarom belangrijk dat je het stemmetje leert temmen en hier goed in gesprek mee gaat. Ook moet je vragen durven te stellen aan dat stemmetje zoals: “waar komt dat nou vandaan? En waarom denk je dat?” Vaak is er een reden en een aanleiding. Het is van belang dat je er kritisch over nadenkt en dat je er ook iets mee doet. Dit is een grote stap die belangrijk is om te zetten.

Naarmate je ouder wordt, ga je steeds meer op je eigen benen staan. Het is dus belangrijk dat je een leven leidt waar jij gelukkig van wordt. Daarbij horen keuzes maken. Maar dit is niet iets slechts, je mag elke keer opnieuw kiezen. Wees niet bang om die stap te maken, hoe eng het ook lijkt.

Moral of the story: Weet en leer wat goed voor jou is en wees niet bang om keuzes te maken waarmee jij gelukkig wordt. Hopelijk heb jij wat aan deze podcast en kun je werken met de tips!

Luister nu naar de podcast ‘Op de bank met Wico’  

Laatste posts, PODCAST , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *