Zelf keuzes maken

by Your Journey

Stilstand is achteruitgang

In deze bizarre tijden lijkt het soms alsof de wereld stilstaat. Deels is dat natuurlijk ook zo want er gaat van alles niet door. Uit eten, naar de sportschool, naar de bieb om te studeren… Alles wat we altijd zo normaal hebben gevonden, is nu helemaal niet meer zo vanzelfsprekend. Onze vrijheid om te gaan en te staan waar we willen, is ingeperkt. En hoe!

Is het het allemaal waard?

Ik begin me steeds meer af te vragen of deze lockdown voor miljoenen mensen het allemaal waard is. Natuurlijk is het vreselijk dat er een virus heerst waar mensen aan overlijden en het is een logische gedachte dat we de ouderen en zieken onder ons moeten beschermen. Maar ten koste van wat?

Als je jong bent en nog volop in het leven staat, ben je constant bezig met het maken van keuzes. Sommige heel belangrijk en sommige wat minder. Soms maak je goede keuzes en andere keren heb je spijt dat je een bepaalde keus hebt gemaakt. Maar er is iets cruciaals aan dat kiezen: Je doet het namelijk zelf. Natuurlijk krijg je af en toe hulp van anderen, maar uiteindelijk ben jij degene die beslist.

Zelf beslissen

En dat zelf beslissen, is nu juist wat ons, jongeren, op dit moment (tijdens de corona crisis) wordt afgenomen. Beslissingen worden voor ons gemaakt en dat is precies wat we niet willen. We willen namelijk zelf kiezen! Of we gaan studeren, werken, op reis gaan… Er wordt van alles over gezegd en zelf hebben we weinig tot geen inspraak. Maar dat betekent niet dat we zelf niet meer hoeven nadenken over wat we willen.

Een kennis van mij had onlangs, na lange tijd van twijfelen, eindelijk besloten binnenkort een verre reis te gaan maken. Nu de crisis is toegeslagen en er elke dag ladingen slecht nieuws naar buiten komen, krabbelt ze terug. Waarom? Omdat ze ervan overtuigd is dat er de komende maanden niet gevlogen zal worden, terwijl daar nu helemaal geen zekerheid over is.

Toch is het te verklaren dat ze nu de overhaaste beslissing neemt het niet te doen, dus niet de reis te maken die ze zo graag na lang twijfelen had willen maken. We worden continu bang gemaakt om keuzes te maken, waardoor we ofwel verkeerd kiezen, ofwel helemaal geen keuze maken en thuis blijven wachten tot alles weer goed komt.

Wat vind ik écht leuk?

Zo hebben wij jongeren in deze tijd allemaal wel wat om ons zorgen over te maken. Zelf ben ik me aan het oriënteren over wat voor werk ik nu eigenlijk na mijn studie wil gaan doen. Wat past bij mij, waar ben ik goed in en vooral wat vind ik écht leuk? Dat is iets waar je normaal gesproken niet zo de tijd voor neemt, maar in dit geval erg waardevol is voor de tijd die straks gaat komen.

Ik denk dat het goed is geen overhaaste beslissingen te nemen en de tijd te nemen om bepaalde keuzes te maken en vooral toch te blijven kijken naar wat je echt wilt. Soms lijkt iets zo voor de hand liggend, maar denk je er na een tijdje goed over nadenken, toch anders over.

Dus laat je niet gek maken en blijf vooral dicht bij jezelf.

Wil jij je eigen keuzes maken en daar ook voor staan?
Kijk eens of het MYJourney E-book, met gratis werkboek, iets voor jou is.

Met dit E-book kun je voor maar €3,99 gelijk aan de slag!

Bestel het E-book

Hola! Mijn naam is Esther en ik kom uit Groningen, waar ik Communicatie studeer aan de Hanzehogeschool.
In mijn vrije tijd dans ik en hou ik ervan om te reizen. Veel leesplezier!

Laatste Blogs

Laatste Podcast Blogs

BLOG, Laatste posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *