Keuzes maken

by Your Journey

Maak ik wel de juiste keuze?

Werken, doorstuderen, een tussenjaar of een eigen onderneming starten? Voor de een vanzelfsprekend en voor de ander een ware hel.

Ik behoor tot de tweede categorie ‘keuzes maken is een hel.’

Over een kleine drie maanden hoop ik in het bezit te zijn van mijn mbo-diploma als Media vormgever. Leuk, maar ik twijfel nog steeds over het vervolg. Want wat wil ik nou echt? Ga ik door als vormgever en op zoek naar een baan. Start ik mijn eigen grafische bureau op of ga ik doorstuderen?

Doorstuderen

Mijn keus is gevallen op het doorstuderen. Hoe ik tot deze keuze ben gekomen? Afstrepen! Ik weet vaak precies te vertellen wat ik niet wil. Een eigen onderneming starten… never! Dat brengt veel te veel onzekerheden en spanningen met zich mee. Een tussenjaar? Zonde, als ik naar het buitenland wil combineer ik dat liever met een studie zodat ik gericht te werk kan gaan. En werken? Dat kan ik nog lang genoeg…  En daar is mijn antwoord, doorstuderen dus!

Dan ben je er toch, zou je denken?

Helaas is dit niet het geval, want nu komt een nóg lastiger onderdeel aan bod. Wat wil ik studeren? Tegenwoordig zijn er zoveel mogelijkheden, echt om gek van te worden! Natuurlijk weet ik van mezelf wel wat ik echt leuk vind, maar om daar een opleiding bij te vinden die dan daadwerkelijk de hele lading dekt lijkt ondanks het brede aanbod een onmogelijke opgave te zijn.

Keuze

Op school willen ze je zo goed mogelijk klaarstomen voor het vervolg. Voor jij je vleugels uitslaat en de wijde wereld betreedt, moet je toch echt eerst weten waar de journey heen gaat. Na eindeloze gesprekken op school ben ik tot de conclusie gekomen dat bijna al mijn capaciteiten en voorkeuren, liggen bij het onderwijs op kunstgebied. Zo houd ik mijn financiële zekerheid, ben ik in contact met jongeren en ben ik bezig met hetgeen waar mijn hart ligt, kunst! Mijn keuze was gemaakt!

MYJourney

En toen werd ik benaderd door Joyce. “Hey Lisa, zou jij onze MYJourney module kunnen testen?” Tuurlijk! Ik weet alleen al wél welke vervolgstudie ik wil gaan volgen, dus ik weet niet of ik nou wel de geschikte persoon ben voor deze test. Dat was volgens Joyce geen probleem. Daar ging ik dan… Kom maar op met die modules!

Het MYJourney programma begon goed, Ik bekeek de spontane en (op een goed gedoseerde manier) grappige filmpjes en amuseerde me oprecht! Vervolgens kwamen de vragen. Keuzes maken. Die fase had ik allang gepasseerd. Ik wist zeker dat ik op het punt stond de juiste keuze te maken. En toch begon ik na de eerste module lichtelijk te twijfelen. Is dit wel echt wat ik wil? Ach, vast wel! Gewoon doen Lisa! Op naar de volgende module!

En daar ging het goed mis…

Challenge

Ik werd gechallenged na te denken over een leven waarin het woord ‘onmogelijk’ niet bestond. Wat als alles kon, alles goed was en je niet hoefde na te denken over de gevolgen van je keuzes? Waar zou jij dan staan?

In mijn fantasiewereld zou mijn leven wijden aan het maken van de meest prachtige kunstwerken in mijn eigen atelier. Ik zou wonen in een natuurgebied en deelde een prachtig huis met mijn vriend en twee schattige honden. Het huis zelf bestond voor een groot deel uit ramen waardoor ik diep het bos in kon kijken.

Op financieel gebied had ik het ruimschoots voor elkaar doordat mijn kunst in de bekendste en grootste galerijen hingen. Ook verkocht ik mijn werk zo nu en dan aan welvarende particulieren. In opdracht moeten werken kende ik niet. Wat ik produceerde kwam puur uit mijzelf waardoor elk kunstwerk een persoonlijke waarde voor mij had. Echt mijn ideaal wereld dus!

Ommezwaai

Dit is natuurlijk een heel ander beeld dan wat ik voorheen had geschetst. Ik werd gek van deze confrontatie, want wat moet ik nu? Het is wel duidelijk dat ik ergens verlang naar veel vrijheid. Dit is natuurlijk lastig te vinden in het onderwijs. Daar zit je toch echt vast aan protocollen, vaste werktijden en regeltjes. Is dit dan nog steeds wat ik echt wil? En het beeld dat ik heb geschetst is toch ook helemaal niet haalbaar? Dromen, oké… maar wel met beide benen op de grond blijven staan, toch?

Conclusie

Dat ik er toch niet helemaal over uit ben is wel duidelijk. Soms denk je echt te weten wat je wil, maar voel je ergens een lichte twijfel. Luister dan naar jezelf en schakel de juiste hulp in! Ik weet nu uit eigen ervaring dat dit niet de leukste manier is, maar ga desondanks de uitdaging aan! Voorkom het maken van de verkeerde keuzes. Het volgen van het MY JOURNEY VIP programma zou weleens de uitkomst voor jou kunnen zijn. Ik raad je aan om in ieder geval gebruik te maken van de gratis 3-delige videoserie die Your Journey Academy aanbiedt zodat je zelf ervaart wat ik bedoel.

Binnenkort heb ik een coaching gesprek met Joyce, zodat ik dit verhaal aan haar voor kan leggen en vlieg ik naar Nederland om wat scholen te gaan bezoeken, dit zal ik voor jullie vastleggen in een vlog. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik diep van binnen het antwoord wel weet en met een beetje extra hulp er wel uit kom! Maar wat het antwoord is? Ik denk dat jullie daar (net als ik) nog even op moeten wachten…

Wordt vervolgd…

Mijn naam is Lisa van het Bolscher. Ik ben geboren in Apeldoorn en woon voor zo lang ik me kan herinneren in het kleine dorpje Epe. Ik ben 21 jaar en doe de opleiding media vormgever en ik inspireer graag anderen met mijn eigen verhaal, beelden en kunst. Verder houd ik van hockey en ben ik een echte team player. Daarom deel ik graag mijn visie en hoop anderen met mijn werk te kunnen laten groeien en inspireren.

BLOG, Laatste posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *