Gegevensbescherming

by Your Journey

Wat wel en wat niet

Mijn stagiaire giert het uit. “Joyce, wat dóe je?, roept ze. Ze laat me een filmpje op haar telefoon zien waarin ik de hoofdrol blijk te spelen. Huh? Hoe kan dat? Ik kan me niet herinneren dat ik gefilmd ben tijdens een stagebezoek dat ik eerder die dag heb gedaan. De student die bij een tourguide bedrijf stage loopt, heeft me uitleg gegeven over een Segway en blijkbaar heeft een andere stagiaire daar een filmpje van gemaakt. Dit heeft ze gedeeld op Instagram en daar reageert mijn stagiaire nu dus op.

Grappig?

Ja natuurlijk was het filmpje grappig want ik bakte er werkelijk niks van. Maar tegelijk helemaal niet grappig omdat ik geen toestemming heb gegeven voor het filmen en al helemaal niet voor het plaatsen van het filmpje. Dit is een voorbeeld van hoe snel je privacy geschonden wordt. Want hoe onschuldig het ook lijkt, dat is wel wat er gebeurt. Het voorval levert een mooi gesprek met mijn stagiaire op over wat wel en wat niet kan.

Realiseer je dat je toestemming moet vragen als je iemand op de foto zet of filmt en dat wil publiceren. Hetzelfde geldt voor mailen vanuit het (stage)bedrijf waar je werkt. Op het moment dat iemand niet zelf zijn mailadres heeft gegeven, ben je dus aan het spammen en dat is strafbaar.

AVG

Je moet onder een steen hebben gelegen als je vorig jaar niets hebt meegekregen over de invoering van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Sinds 25 mei 2018 geldt deze verordening en deze zorgt ervoor dat in de hele EU dezelfde privacywetgeving geldt. Je werd dagelijks bedolven met mailtjes van bedrijven die jouw toestemming vroegen om jou te mogen (blijven) mailen.

Jij bepaalt wat er met jouw persoonsgegevens gebeurt. Jij bepaalt ook waar je grenzen liggen als het gaat om je privacy. Je mag dus nee zeggen als iemand een foto of filmpje van je op social media wil plaatsen. En mocht het er al opstaan, dan heb je het recht het eraf te laten halen.

Tips

Goed om te weten is dat als een bedrijf om jouw e-mailadres vraagt in ruil voor een gratis e-book, cursus of ander product, het feitelijk niet gratis is. Je geeft daarmee namelijk toegang tot jouw gegevens.

Als je met Facebook inlogt, geef je ook toegang tot jouw persoonlijke voorkeuren en geef je zelfs deels toegang tot informatie over jouw vrienden. Bedrijven kunnen jou vervolgens heel gericht reclame sturen. Af en toe je privacy instellingen doorlopen van je social media accounts kan dus handig zijn. Verder kun je Google mailen om informatie over jezelf te laten verwijderen.

Be aware … Big Brother is watching you!

Mijn naam Joyce van Ombergen-Jong, ik woon en werk sinds 2008 in de buurt van Málaga, Zuid-Spanje. Ik hou van reizen, bloggen en coachen!

BLOG, Laatste posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *