VMBO-T of HAVO

by Your Journey

Welke niveau wordt het…

Toen ik als 11-jarige bij mijn juf zat na mijn cito toetsen, kreeg ik te horen dat ik HAVO/VWO advies had. Ik kon prima leren, maar daar was ik toen echt totaal niet mee bezig. Ik trainde 2 keer in de week voor voetbal, op zaterdag had ik vaak 2 wedstrijden. Daarnaast nog 2 danslessen in de week en ik gaf 1 keer dansles. Genoeg te doen dus buiten school.

Make up your mind..

Ik ging naar het Kennemer Lyceum en uiteraard koos ik voor de sportklas. Al snel werd duidelijk dat ik geen hoge cijfers haalde en ging ik over andere scholen nadenken voor VMBO-T. Ik weet nog heel goed dat voordat mijn broer aan het Kennemer Lyceum begon (3 jaar voor mij) hij het onwijs spannend en eng vond omdat hij bang was dat hij het niet ging halen. Ik had dit totaal niet, ik vond het allemaal wel prima, mijn leven speelden zich toch meer op het sportveld af dan op school.

Mijn broer heeft het eerste jaar niet gehaald op het Kennemer en ging toen naar het Gertenbach. Ik deed precies hetzelfde, maar dus 3 jaar later. Beide zijn kleine scholen, dus je krijgt er veel aandacht, elke student en leraar ken je en zij kennen jou.

Na een paar maanden VMBO-T kwamen we erachter dat dit weer te makkelijk was, ik heb toen nog gekeken om weer terug te gaan naar het Kennemer, maar nee, het was beter dat ik eerst hier mijn diploma ging halen. Vervolgens zou ik daarna nog kunnen beslissen om weer terug te gaan. Dus ja hoor, Jackie had na 3 jaar haar VMBO-T diploma en ging weer terug. Maar hier werd al heel snel duidelijk, opnieuw, dat ik niet gemaakt ben voor het leren, uren studeren en huiswerk maken.

Deals

Dus na een half jaar gingen de deals met mijn vader als volgt “Oké pap, jij meldt me ziek en ik doe de was, ga strijken en maak het huis schoon.” Of “Pap, bel jij dat ik naar het ziekenhuis moet? Dan ga ik de hond uitlaten, boodschappen doen en maak ik het bed op.”

Pap, ik ben je hier eeuwig dankbaar voor! Spijbelen is nooit het juiste antwoord, maar in de klas zitten en me stierlijk vervelen omdat ik toch niet meer die boeken meenam was ook niet het antwoord.

Waarom?

Waarom ik dan toch terugging was eigenlijk omdat ik wilde bewijzen dat ik het wel kon halen. In mijn gedachten was het ook beter om een HAVO-diploma te hebben dan VMBO-T. Onzin natuurlijk.

Mijn moeder, zus, broer en ik hebben het allemaal geprobeerd, maar tevergeefs. Mijn nichtje Jasmijn is de eerste in de familie die 2 jaar geleden haar diploma daar gehaald heeft!

MBO

Daarna moest er gekozen worden voor een MBO-opleiding.. Met mama ging ik naar de opleiding secretaresse kijken. Toen ik het klaslokaal inliep en al die computers zag, heb ik me gelijk omgedraaid en ben weggelopen. Voor de sportopleiding was ik te laat met aanmelden, dus toen had ik de laatste open dag voor een opleiding gepland staan namelijk junior accountmanager Engelstalig. Ik wist niet wat het inhield maar toen ik zag dat ik op buitenlandse stage mocht, keek ik mijn moeder aan met glinsterende ogen en zei “DEZE OPLEIDING WIL IK!”

Wat de opleiding zelf inhield kon me eigenlijk niet veel schelen. Later kwam ik erachter dat het veel raakvlakken heeft met wat ik wil bereiken en dat je er heel veel kanten mee op kunt.

Advies

Bij mij is pas achteraf gebleken dat ik de juiste studie had gekozen en dit alleen maar door dat ik buitenlandse stage zag langskomen op een PowerPoint. Soms zit het antwoord voor de juiste studie in de kleine dingen. Denk er goed over na, maar laat je niet gek maken.

Mijn naam is Jackie Stor, ik ben opgegroeid in Zandvoort en momenteel wonend in het zuiden van Spanje, Málaga. Wat ik het leukste vind aan Málaga; het leven is buiten, altijd omringd door mensen en de heerlijke goedkope drankjes en hapjes!

BLOG, Laatste posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *