Prinses op de erwt

by Your Journey

In mijn eigen bubbel

Fluitend begin ik mijn dag, ik voel me fit en vrolijk. Kom maar op volle agenda, ik lust je rauw! Tegen het einde van de dag voel ik mij opeens een stuk minder prettig. Ik heb zeurende hoofdpijn, pijn in mijn nek en een soort onbestemd gevoel. Hoe kan dit? Ik begon de dag zo goed, en nu, een uur of wat later, is daar nog maar weinig van over.

Word ik ziek?

Vroeger was mijn eerste gedachte, ik word vast ziek. Hoofdpijn, nekpijn het zijn ten slotte symptomen die bij griep horen. Het kwam niet in me op om te denken dat het misschien kon komen door wat ik die dag gedaan had. En al helemaal niet met wie. Alsof dat invloed kon hebben! Ja, als het ging om griepbacillen, die zijn ten slotte overdraagbaar, maar de gemoedstoestand van anderen? Was ik daar ook vatbaar voor?

Ik weet inmiddels dat dit zo is. In ieder geval zo werkt het voor mij. Ik behoor namelijk tot die groep van de bevolking die net een tikkie gevoeliger is dan de rest. En dat betekent dat bij mij alles een stuk harder binnenkomt dan bij een ander. Picture this; de radio staat de hele dag op 10 verschillende zenders, 1 zender staat er net naast en ook nog eens nét te hard. Dit is hoe het voor gevoelige mensen vaak is. Die pikken de hele dag door alle signalen op van hun omgeving. Bij de een zijn het geluiden, de ander heeft meer last van geuren. Of allebei.

Prikkels

Je kunt je voorstellen dat dit vaak super vermoeiend is. Ik heb zelf het meest last van geluiden en kan ook vaak letterlijk voelen hoe de ander zich voelt. Als iemand dus een pesthumeur heeft, midden in een scheiding zit, ongesteld is of griep heeft, dan voel ik dat! Vroeger werd ik voor de grap wel ‘de prinses op de erwt’ genoemd. Ik heb het nooit getest maar het zou zomaar kunnen dat ik die erwt ook echt zou voelen ook al liggen er 10 matrassen op mijn bed.

Ondanks dat ik al jaren bezig ben met bewustzijn, yoga en energiewerk, stap ik nog regelmatig in de valkuil. Het blijft een kwestie van grenzen voelen én bewaken. Wat is van mij? Wat is van de ander? Want het komt regelmatig voor dat ik me dus ‘opeens’ anders of slechter voel, doordat ik de stemming of energie van de ander heb ‘overgenomen’. Het is een prachtige kwaliteit om een ander goed aan te kunnen voelen, maar als je hierin niet goed voor jezelf zorgt, soms gewoon ronduit vermoeiend.

Voorbereiden

Herkenbaar? Hoe zorg je ervoor dat je gedurende de dag niet meegezogen wordt in de energie of het ‘drama’ van de ander? Hier zijn een aantal manieren voor. Eén die voor mij altijd goed werkt, is heel bewust mijn eigen plek innemen. En dan bedoel ik niet ergens fysiek aanwezig zijn en mijn stem laten horen. Natuurlijk dat is ook belangrijk! In dit geval bedoel ik energetisch mijn eigen plek innemen. Stel ik ga naar een netwerkevent waar heel veel mensen bijeenkomen. Ik zorg er ten eerste voor dat ik op tijd aankom zodat ik de tijd heb om te ‘landen’. Wat is het voor ruimte, hoe sta of zit ik straks tussen al die mensen?

Voordat het event begint, duik ik eigenlijk altijd eerst ergens een toilet in. Ik neem de tijd om even rustig adem te halen en met mijn ogen dicht visualiseer ik mijn eigen ‘bubbel’ om me heen. De ene keer is dat een ‘gouden ei’ de andere keer een soort muurtje. Net waar ik dat moment behoefte aan heb. Op het moment dat ik niet zo lekker in mijn vel zit, kies ik over het algemeen voor wat zwaarder geschut.

Oefening

Als je wilt ervaren hoe dit werkt, heb ik een leuke oefening voor je. Neem het OV, liefst op een regenachtige drukke reisdag. Stap in en voel wat de energie, geluiden en geur van de mensen om je heen met je doet. Kun je goed bij jezelf blijven? Of irriteer je je aan de persoon die net iets te dichtbij staat? Of zit je voordat je het weet ‘energetisch’ op schoot bij iemand die drie rijen verder hardop zit te bellen? Stap nu uit en doe voordat je de volgende trein of bus instapt, de ‘bubbel’-oefening, visualiseer dus je eigen ruimte om je heen, en merk het verschil. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring.

Mijn naam Joyce van Ombergen-Jong, ik woon en werk sinds 2008 in de buurt van Málaga, Zuid-Spanje. Ik hou van reizen, bloggen en coachen!

BLOG, Laatste posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *